Zatiahnuté
11°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Socha pápeža sa v Snine rozpadá. Jej rekonštrukcia pohnevala ľudí
Zdielať na

Socha pápeža sa v Snine rozpadá. Jej rekonštrukcia pohnevala ľudí

SNINA / Bol človekom, ktorý dokázal spájať ľudí a dokonca aj národy - Ján Pavol II. V Snine však paradoxne socha práve tohto svätca ľudí postavila proti sebe. Mesto chce totiž za vyše dvojmetrovú plastiku zaplatiť viac ako 40 tisíc eur. Pôvodná socha sa rozpadá. Časť Sninčanov ale tvrdí, že mestské financie sú potrebné na dôležitejšie veci.

Súčasná socha Jána Pavla II. bola inštalovaná zhruba pred 12 rokmi. Je zhotovená zo živice a hoci ju každý rok pred zimou natierali ochranným lakom, materiál začal pracovať.

"Hlava a tam kde je mytra, tak tá živica už nedrží spolu. Sú tam medzery a mohlo by to spadnúť," povedal poslanec MSZ v Snine Ján Čop. Mesto chce dať zhotoviť novú vyše dvojmetrovú figurálnu plastiku Jána Pavla II. z bronzu za vyše 40 tisíc eur.

"Je tu veľa vecí, čo treba urobiť, chodníky a cesty. Dať 40 tisíc eur za sochu je podľa mňa somarina," hovorí obyvateľ Sniny. "Časť ľudí, verejnosti vrátane veriacich, vníma túto aktivitu ako predvolebnú kampaň," myslí si poslankyňa MSZ v Snine, Daniela Galandová. 

Sninská samospráva má vo vlastníctve aj iné sochy a pamiatky, niektoré sú dokonca národnými kultúrnymi pamiatkami. "Napríklad mozaiky, štukatúry, iné sochy, ktoré sú v dezolátnom stave dokonca rozlomené a o tieto sa mesto nijako nestará. Takže to je na zváženie, prečo táto socha a prečo teraz," pýta sa poslankyňa MSZ v Snine Daniela Galandová. 

Medzi obyvateľmi sa objavili aj názory, že mesto je zadĺžené a desiatky tisíc eur mohlo investovať inam.

"Mesto Snina nemá žiadne dlhy z odberateľsko- dodávateľských vzťahov, úverové zaťaženie mesta je na úrovni 18 percent, čo je hlboko pod celoslovenským priemerom," tvrdí prednostka MSÚ Jana Rosičová. Všetko tak mali v rukách mestskí poslanci, no proti nehlasoval ani jeden z nich, hoci predtým mali voči zhotoveniu sochy výhrady. "Ján Pavol II. svätý a veríme tomu, že nad Sninou drží ochranné ruky," povedal primátor mesta Snina Štefan Miľovčík. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy