Jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pozor, ak sa chystáte do hôr. Meteorológovia varujú pred búrkami
Zdielať na

Pozor, ak sa chystáte do hôr. Meteorológovia varujú pred búrkami

BRATISLAVA / Meteorológovia vydali výstrahu prvého najnižšieho stupňa pred búrkami pre celý Prešovský kraj. Dnes poobede búrky hrozia najmä v horských oblastiach Slovenska.

Okrem Prešovského kraja sa týkajú aj niektorých okresov Banskobystrického, Žilinského a Košického kraja, konkrétne okresov Brezno, Liptovský Mikuláš a Spišská Nová Ves.

Ako na svojej webstránke http://www.shmu.sk informuje Slovenský hydrometeorologický ústav (SHMÚ), výstraha 1. stupňa pred búrkami platí do 18:00. Búrky sa môžu vyskytnúť ojedinele a aj s krúpami, ktoré predstavujú potenciálne nebezpečenstvo pre rôzne aktivity. S búrkami môžu byť spojené krátkodobé, ale intenzívne lejaky, pri ktorých môžu úhrny dosiahnuť 20 až 40 mm a nárazy vetra rýchlosť 18 až 23 m/s (65 až 85 km/h).

Takéto búrky sú v tomto ročnom období bežné, ale môžu spôsobiť škody menšieho rozsahu. Pri búrkach môžu krátkodobo výrazne stúpnuť hladiny malých vodných tokov, ktoré sa môžu vyliať z korýt. Možné je stekanie vody zo svahov, bahnotok, zatopenie pivníc, podchodov či podjazdov, upozorňuje SHMÚ.

SHMÚ zároveň vydal pre sobotňajšie popoludnie výstrahu pred prívalovou povodňou najnižšieho 1. stupňa pre okres Poprad. Malé toky po búrkach môžu výrazne stúpnuť a vyliať sa.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy