Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Bodka za kauzou Cervanová? Autor novej knihy spočiatku veril v nevinu odsúdených
Zdielať na

Bodka za kauzou Cervanová? Autor novej knihy spočiatku veril v nevinu odsúdených

BRATISLAVA / Definitívna bodka za kauzou Cervanová. To je podtitul knihy, ktorá v týchto dňoch uzrelo svetlo sveta. Volá sa Hra sa skončila a napísal ju novinár Martin Hanus.

Kauza Cervanová je jedným z najdlhších a najrozporuplnejších prípadov v slovenskej justícii. Ide o vraždu študentky medicíny, ktorá sa stala v roku 1976, za ktorú nakoniec odsúdili siedmich mužov z Nitry. Niektorí účasť na vražde počas vyšetrovania priznali, no na hlavnom pojednávaní hovorili, že sú nevinní. Po revolúcii sa znovu začali brániť, dosiahli obnovenie procesu, no Najvyšší súd potvrdil ich vinu. 

O prípade medzitým vznikli filmy, niekoľko kníh a obrovské množstvo novinových článkov. Písal ich aj Martin Hanus. Ako sám priznáva, celý čas sa prikláňal k názoru, že mužov z Nitry odsúdili neprávom.

Názor zmenil až vlani, keď v archíve bezpečnostných zložiek v obci Kanice pri Brne objavil doteraz neznámy spis, ktorý vznikol medzi rokmi 1977 – 1980 počas operatívneho pátrania v tomto prípade. "V spise sa našli dôkazy, že Nitrania sa dopustili tohto zločinu," uviedol Hanus. Úplnou senzáciou bol nález štvorhodinovej nahrávky výsluchu kľúčovej svedkyne v prípade Cervanová. "Prvýkrát opísala priebeh zločinu, potom to poprela, no podľa Vačoka to bol štandardný výsluch," dodal Hanus. 

Nahrávka je aj súčasťou knihy. Autor ju spolu s ostatnými materiálmi umiestnil na internet, kde si ju čitatelia môžu vypočuť. Súčasťou zverejnených materiálov je aj dobový prepis výsluchu. Predsa len, je to záznam spred štyridsiatich rokov, ktorý je na prvé počutie veľmi ťažko zrozumiteľný. 

Ako nám autor povedal, kľúčová je prvá časť knihy, ktorá vznikla vďaka pátraniu pražského kriminalistu Eduarda Pálku, ktorého poslali do Bratislavy na základe toho, že slovenské vyšetrovanie nikam neviedlo. "Mama Cervanovej napísala Husákovi, Pálka prišiel sem, začali to rozplietať a dostali sa k tejto nitrianskej partii," povedal Hanus. 

Martin Hanus sa netají, a ani veľmi nemôže, že doteraz stál skôr na strane odsúdených mužov. Zmeniť názor muselo preto byť náročné. "Bolo to ťažké, zlé informácie, málo som sa do toho ponoril," povedal Hanus. 

Čo teda ponúka najnovšia kniha o kauze Cervanová? "Konečne pravdivejší obraz, mediálna bodka, aj my sme urobili istú nápravu," dodal Hanus. 

Pozrite si archívnu reportáž.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy