Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Návrh SNS o politických stranách je pascou pre mladých ľudí
Zdielať na

Návrh SNS o politických stranách je pascou pre mladých ľudí

Archívne video
Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA /  Návrh novely zákona o politických stranách, ktorý má radikálne zmeniť pravidlá pre strany uchádzajúce sa o hlasy voličov v parlamentných voľbách a vo voľbách do Európskeho parlamentu, je podľa strany Národná koalícia zúfalou snahou národniarov zabetónovať súčasné postavenie štandardných parlamentných strán a znemožniť mladým ľuďom sa zapojiť do politického boja prostredníctvom vlastných subjektov. Informovala o tom Národná koalícia.

"Budovanie strany je mnohokrát niekoľkoročný proces. Návrh SNS je nebezpečnou pascou najmä pre odhodlaných mladých ľudí, aby ich odradili od zakladania vlastných strán a aby radšej vstupovali do už existujúcich koaličných politických subjektov. Takýto prístup, samozrejme, neprospieva pluralite názorov, obmedzuje slobodný politický zápas a okliešťuje demokraciu," cituje tlačová správa predsedníčku Národnej koalície Slavěnu Vorobelovú.

Národná koalícia žiada vo veci reformy politického systému širokú spoločenskú diskusiu. "Samozrejme, odmietame rôzne politické experimenty, ktoré produkujú strany s extrémne nízkym počtom členov. Lenže systém zastupiteľskej demokracie je postavený na existencii politických strán. Som presvedčený, že k návrhu každej právnej normy, ktorá má ambíciu významným spôsobom meniť pravidlá, ktoré majú zásadný dopad na život každého občana, by sa mala vyjadriť verejnosť. Tá by mala skončiť všeobecnou zhodou o jej prínose pre existujúci politický systém. Návrh SNS vnímame len ako zúfalý pokus strany, ktorá nevie občanom ponúknuť hodnotnú tému, ktorou by zaujala," uvádza v správe prvý podpredseda Národnej koalície Peter Sokol.

SNS do parlamentu predložila návrh novely zákona o politických stranách a politických hnutiach. Návrh zavedie novú reguláciu pre voľby do Národnej rady Slovenskej republiky a Európskeho parlamentu. Ako povedal dnes pre agentúru SITA predseda poslaneckého klubu SNS Tibor Bernaťák, podmienkou pre kandidujúce strany bude, aby strana, ktorá chce ísť do volieb, mala stanovený minimálny počet orgánov a členov. Novela stanovuje orgány strany a minimálne počty členov orgánov strán. Zo zákona každá strana bude musieť mať podľa Bernaťáka revíznu komisiu, rozhodcovský orgán a výkonný orgán (predsedníctvo). Okrem toho najvyšším straníckym orgánom bude snem. Strana tiež bude musieť mať štatutára. Každý orgán strany okrem štatutárneho bude musieť mať najmenej troch členov a výkonný deväť členov. Jeden člen nemôže byť vo viacerých orgánoch naraz. Strany, ktoré budú chcieť kandidovať do NR SR alebo Európskeho parlamentu, budú musieť okrem zoznamu kandidátov a volebnej kaucie predložiť aj zoznam počtu členov strany.

Ako by dopadli parlamentné voľby, keby sa konali v apríli:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy