Oblačno
18°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Vytopený dom či požiar z blesku. Dôležité je škodu vyfotiť
Zdielať na

Vytopený dom či požiar z blesku. Dôležité je škodu vyfotiť

BRATISLAVA / O klimatických zmenách sa hovorí už dlho a sú už aj jasne citeľné. Prinášajú so sebou aj extrémy počasia, ktoré vedia narobiť poriadne škody. Vieme, ako sa pred nimi chrániť.

"Klimatická zmena prináša zmenu charakteru počasia. Cítime to aj u nás na Slovensku. Napríklad kedysi bol dážď na našom území rozložený v čase, dnes je to tak, že prší rovnaké množstvo zrážok ale v kratšom časovom úseku, alebo geograficky na menšom území," vysvetľuje Daniel Vida podpredseda predstavenstva Poštovej banky.

Tieto zmeny netrápia len Slovensko, ale aj svet. "Práve minulý rok bol ukážkou toho, ako veľmi vedia byť tieto javy škodlivé. Rok 2017 prekonal všetky rekordy Škody prepočítali na 360 miliárd amerických dolárov. To je dvakrát viac ako rok 2016," opisuje Vida. 

Na Slovensku túto situáciu najviac pocítili poľnohospodári. "Májové mrazy zničili úrodu. Ak sa pozeráme na Európu, minulý rok napríklad Portugalcov zasiahli obrovské požiare," pokračuje podpredseda. Na Slovensku najviac ľudí ohrozujú búrky, vietor a krúpobytie. "Zdôraznil by som dopad horúčav na zdravie ľudí," hovorí Vida. 

Naskytáva sa otázka, ako sa chrániť, pred takýmito škodami. "Predovšetkým treba tým školám predchádzať. A myslieť na to, že ak máme nejaké poistenie, tak škodu odfotografovať a čím skôr nahlásiť túto udalosť poisťovni," vysvetľuje Vida. Upratovať a dávať veci do poriadku pred urobením fotodokumentácie by podľa jeho slov nemali. "Potom to môže skomplikovať likvidáciu poistných udalostí," dodáva. 

Čo sa týka búrok a bleskov. Bleskozvody by mal mať každý dom. "Treba mať zabezpečenie a od toho, ako je zabezpečený ten dom sa môže vyvíjať aj to, akým spôsobom sa dá poistiť. Je dôležitá téma, napríklad to, či má človek poistený dom ako nehnuteľnosť alebo iba domácnosť, ako vybavenie tej domácnosti. Často sa stáva. že ľudia si nie sú vedomí rozdielu. Rozdiel je v tom taký, že ak máte poistenú nehnuteľnosť, tak ak nastane nejaká škoda na statike vplyvom povodne, tak  toto nahradíme, ale ak máte doma drahú elektroniku, šperky, a tým sa niečo stane, tak nahradíme túto škodu," hovorí Vida. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy