Polojasno
14°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na poste ministerky máme burinu, povedal Matovič. Odvolať Matečnú sa opozícii nepodarilo
Zdielať na

Na poste ministerky máme burinu, povedal Matovič. Odvolať Matečnú sa opozícii nepodarilo

Google News Button Sledovať správy

BRATISLAVA / Nekalé praktiky pri udeľovaní agrodotácií a subvenčné podvody. To boli dôvody štvrtkovej mimoriadnej schôdze, na ktorej sa opozícia pokúšala odvolať ministerku pôdohospodárstva Gabrielu Matečnú. Vo funkcii však naďalej zostáva.

Hodinové vysvetľovanie ministerky Matečnej opozíciu neuspokojilo. Okrem argumentov začali padať aj emotívne vyjadrenia. "Takúto obludu, burinu máme na poste ministerky pôdohospodárstva. Kriminálny živel v pozícii ministerky pôdohospodárstva podpisuje zmluvy za 50 centov," povedal na adresu Matečnej predseda hnutia OĽaNO Igor Matovič. 

Na urážky a slová Matoviča promptne reagoval podpredseda parlamentu Andrej Hrnčiar. "Pán poslanec, za to, že vás pustili na priepustku, nemáte právo urážať ľudí. Vy ste používali vo svojom vyjadrení urážky, reagujte na predrečníkov," uzemnil lídra OĽaNO. Podľa ministerky Matečnej opozícia v skutočnosti farmárom a poľnohospodárom pomôcť nechce. "Vy len vyhľadávate škandály," poznamenala. 

Hlasovanie prinieslo prekvapenie

Celú rozpravu sledovali na balkóne v rokovacej sále aj farmári z východu. "Choďte na balkón a pozrite sa, sú tam chlapi, ktorí skoro ráno vstávali , aby sem mohli prísť. Sú to chlapi zrobení, ktorí boli "zbití" a vlastne okradnutí," odkázala v rokovacej sále Matečnej poslankyňa za OĽaNO Anna Verešová. "Medializované prípady boli zlyhaním jednotlivcov," poznamenal László Solymos minister životného prostredia 

Hlasovania za návrh odvolania ministerky pôdohospodárstva sa zúčastnilo 134 poslancov. Za jej odvolanie zahlasovalo 60 poslancov, proti bolo 70, a štyria sa hlasovania zdržali. Návrh tým pádom schválený nebol. Gabriela Matečná tak aj naďalej zostáva vo svojej funkcii ministerky. Hlasovanie ale prinieslo aj prekvapenie. Dvaja poslanci za stranu Smer ministerku priamo nepodporili a hlasovania sa zdržali. Na otázku, čo si myslia, že by ministerka mala zostať vo svojej funkcii odpovedal jeden z nich nasledovne. "Ja som sa zdržal, to znamená, že tým som ako keby za seba ten prst zdvihol," povedal Marek Maďarič. 

Pozrite si archívnu reportáž súvisiacu s vysvetľovaním Matečnej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy