Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Slovenské nemocnice čaká najväčšia rekonštrukcia nemocníc v histórii, avizoval Pellegrini
Zdielať na

Slovenské nemocnice čaká najväčšia rekonštrukcia nemocníc v histórii, avizoval Pellegrini

BRATISLAVA / Premiér Peter Pellegrini navštívil ministerstvo zdravotníctva, aby s ministerkou Andreou Kalavskou diskutoval o prioritách rezortu na najbližšie obdobie. Na tlačovom brífingu po stretnutí avizoval rozsiahle rekonštrukcie nemocníc.

Zdravotníctvo tak čaká v najbližšom období veľká obnova a investície. "Je to jeden z najzložitejších rezortov a nezávidím pani ministerke, že stojí na jeho čele, pretože zdravotníctvo sa dotýka každého z nás," povedal Pellegrini. Podľa predsedu vlády nastáva čas, kedy sa o zdravotníctve bude hovoriť viac pozitívnych vecí. "Chcem ohlásiť, že v najbližších mesiacoch budeme svedkami najmasívnejšej obnovy najšpičkovejších prístrojových zariadení v nemocniciach, budeme svedkami najmasívnejších rekonštrukcií našich nemocníc a zdravotníckych zariadení v histórii Slovenska," avizoval premiér.

Podľa toho, čo premiér s ministerkou prezentovali sa naozaj v slovenských nemocniciach chystajú veľké veci. Už je vraj nakúpených 15 nových CT prístrojov, ktoré sa inštalujú v zariadeniach po celom Slovensku.

Pellegrini uviedol, že po pilotom projekte v Rooseveltovej nemocnici bude do niekoľkých mesiacov na Slovensku platiť, že každý jeden pacient, ktorý bude hospitalizovaný obdrží základný hygienický balíček. "Som rád, že sa naozaj definitívne v najbližších mesiacoch skončí éra nosenia určitých vecí do nemocníc, keď máte byť hospitalizovaný," uviedol. Ministerstvo bude v najbližších mesiacoch distribuovať viac ako milión hygienických balíčkov. Predseda vlády ubezpečil, že nepôjde o jednorazový krok, ale bude sa to robiť stále.

Prioritou ministerky bude podľa premiéra dostavba nemocnice na Rázsochách. "Chcem všetkým na rovinu povedať, že je záujmom Slovenskej republiky mať v hlavnom meste jednu špičkovú, perfektne vybavenú nemocnicu. Odmietam akékoľvek dohady, že štát je pomalý len kvôli tomu, aby umožnil súkromnému investorovi postaviť nemocnicu skôr. Štát v hlavnom meste nemôže byť odkázaný na súkromnú nemocnicu. Tá môže byť doplnkom a môže súperiť so štátnou nemocnicou. My musíme ukázať, že vieme postaviť takú istú kvalitnú nemocnicu," povedal Pellegrini.

Taktiež budeme musieť byť pripravení na riadenú migráciu. "Pravdepodobne aj v našich nemocničných zariadeniach, ak nebude dostatok slovenských zdravotných sestier, budú prichádzať sestry z iných krajín. Chcem deklarovať a všetkých uistiť, že pôjde len o zdravotné sestry, ktoré budú mať primerané vzdelanie, kvalifikáciu," dodal premiér.

Ministerka sa vyjadrila aj k téme, ktorou sme sa už niekoľkokrát zaoberali a ktorá určite zaujíma všetky budúce mamičky. Chce, aby naše nemocnice boli opäť baby friendly. "Do konca tohto roka aspoň tri baby friendly nemocnice," uviedla Kalavská.

Šéf lekárskych odborárov premiéra pochválil, že si všimol problémy v nemocniciach, no celkovo z jeho nadšenia až taký nadšený nie je. "Politici si nevšímajú, že naše zdravotníctvo nie je len o nemocniciach. Ak chceme zlepšiť zdravotnú starostlivosť, treba mať konečne nejaký koncept. Ani súčasná ministerka, ani predchádzajúci minister ho nemali. Za všetky predchádzajúce volebné obdobia sme žiadny koncept v zdravotníctve nevideli," povedal predseda Peter Visolajský.

Tlačovú konferenciu premiéra a ministerky Kalavskej sme vysielali NAŽIVO.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy