Jasno
12°
Bratislava
Marek
25.4.2024
V Prešove odhalili pamätník dvoch pilotov, ktorí minulý rok zahynuli pri páde vrtuľníka
Zdielať na

V Prešove odhalili pamätník dvoch pilotov, ktorí minulý rok zahynuli pri páde vrtuľníka

Archívne video

PREŠOV / Slzy, plač, a dôstojná spomienka na dvoch hrdinov. Takýto bol deň na prešovskej hasičskej stanici. Pred rokom prišli o život pri výcviku dvaja hasiči. Radoslav Lacko a Peter Toďor - po piatku majú priamo na stanici svoj pamätník aj vďaka výnimočnej zbierke.

Aj po roku je to tragédia, ktorá zasiahla nielen rodinu, ale aj priateľov a kolegov v práci. Z hasičskej stanice v Prešove odišli navždy dvaja profesionáli. Obaja tu boli vždy pre druhých. Boli pripravení položiť aj život jeden za druhého. Často svojim blízkym hovorili o svojej práci. No že sa raz stane to, čo sa stalo, nikto nečakal.

"Bála som sa, modlila som sa vždy keď išiel na nejaký zásah," hovorí Tamara Namešpetrová, mama Radoslava Lacka. Pamätník, ktorý pribudol na hasičskej stanici je spomienkou na dvoch skvelých ľudí. Pre ich krajského šéfa nebolo ani po roku ľahké hľadať slová na to, čo sa stalo.

Peter Toďor bol veliteľom družstva a operátorom Leteckej záchrannej skupiny. Poslanie byť hasičom majú v rodine. Radoslav Lacko bol aj okresným riaditeľom. Do zboru nastúpil pred 26 rokmi. Rád bol vo vzduchu aj keď nebol v práci. Presná príčina tragédia nie je stále známa. Mama Radoslava Lacka ťažko nesie čiastkové informácie o tom, že by to mala byť chyba pilota. Ten prežil, ale následky si ponesie do konca života. Tie duševné i fyzické.

"Momentálne sa dokončuje finálna správa z pádu vrtuľníka a jeho príčin. V dohľadnej dobe bude verejnosť oboznámená s dôvodmi pádu vrtuľníka," povedal hovorca ministerstva vnútra Petar Lazarov.

Takto prebiehala pred rokom posledná rozlúčka s pilotmi:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy