Jasno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Profilovanie páchateľa za pomoci FBI je vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka prínosom, tvrdí Čižnár
Zdielať na

Profilovanie páchateľa za pomoci FBI je vo vyšetrovaní vraždy Kuciaka prínosom, tvrdí Čižnár

BRATISLAVA / Pre rýchlejšie a objektívnejšie vyšetrenie vraždy novinára Jána Kuciaka a jeho snúbenice zriadili spoločný vyšetrovací tím. Generálny prokurátor objasnil, ako táto spolupráca so zahraničnými zložkami funguje. Odborníci z FBI už vytvorili aj psychologický profil vraha, ktorý by takisto mohol do vyšetrovania vniesť viac svetla.

Už krátko po vražde policajný prezident informoval verejnosť o zahraničnej pomoci vo vyšetrovaní. Zapojili sa do nej aj americké zložky ako FBI, ale aj Eurojust. Práve ten mal spočiatku významnú úlohu pri výmene informácií a pri rokovaní o spoločnom vyšetrovacom tíme. "V prvopočiatkoch, keď ešte nebolo SVT-čko - ten spoločný tím, tak veľa vecí pokiaľ ide o komunikáciu, ale aj pri tvorbe toho tímu, nám pomohli dve veci, to že máme šéfa eurojustu nášho prokurátora, a to že sa tam dá cez národných členov veľmi rýchlo komunikovať," uviedol generálny prokurátor Jaromír Čižnár 

Do prípadu priniesli viac svetla odborníci z FBI, ktorí už vypracovali psychologický profil vraha. "Na základe toho, čo sa zhodli odborníci z FBI keď sa robil profil,možnosť, že by ona bola cieľom útoku môžeme vylúčiť. Bohužiaľ, sa mi to ťažko hovorí, že ona bola chúďatko v nesprávnej chvíli na nesprávnom mieste," pokračoval prokurátor. Pre vyšetrovateľov je takýto profil vraha nápomocný v tom, že sa im ustália najpravdepodobnejšie vyšetrovacie verzie a nasmeruje ich to v pátraní po páchateľovi.
"To profilovanie vlastne vymedzí,ktoré verzie už neprichádzajú do úvahy. To znamená, že sa zúži počet verzií a plus sa zúži a špecifikuje okruh páchateľov," vyjadril sa Jozef Meteňko vedúci Katedry kriminalistiky a forenzných vied z Akadémie policajného zboru.   

Aj slovenskí forenzní psychológovia sa zaoberajú vytváraním profilov vrahov na základe podobných postupov, avšak naša polícia prijala pomoc od skúsenejších odborníkov.  "Nedá sa povedať, že by FBI alebo americké policajné zložky mali nejaké osobitné možnosti, skôr ide o to, že majú väčšie skúsenosti," pokračoval  Meteňko.

Profilovanie sa využíva v rôznych prípadoch

Psychologický profil vraha sa najčastejšie využíva pri sériových vraždách, kde je možné bádať určité opakujúce sa znaky a vyšetrovateľom to pomôže skladať mozaiku dôkazov. Avšak profilovanie sa využíva aj pri jednotlivých vraždách. "To znamená, že keď je takýto individuálny skutok, tak relatívne menšia úspešnosť toho profilovania je. Pomôže to ale typovať páchateľa," povedal ďalej. 

I keď samotné vypracovanie psychologického profilu nie je jasnou zárukou, že sa na jeho základe podarí nájsť páchateľa, ale políciu môže nasmerovať na určitú skupinu podozrivých. "Slúži na to, že ukáže niektoré znaky páchateľov trestnej činnosti, také, ktoré skôr typovo určujú toho páchateľa.  To znamená, že vieme si potom vybrať z určitej skupiny ľudí, že skôr tento by to mohol byť a tento by to nemohol byť," dodal Meteňko na záver. 

Pozrite si video, ktoré zrejme zachytilo posledný pohyb Kuciaka: 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy