Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Panika v múzeu v Medzilaborciach. Riaditeľka po dovolenke zistila, že chýba jeden obraz
Zdielať na

Panika v múzeu v Medzilaborciach. Riaditeľka po dovolenke zistila, že chýba jeden obraz

MEDZILABORCE / Z múzea Andyho Warhola v Medzilaborciach zmizol obraz. Zistila to riaditeľka po návrate z dovolenky. Ide o originál, ktorý je súčasťou triptychu Paula Warhola - teda najstaršieho brata slávnejšieho Andyho. A podľa slov riaditeľky už bol aj predaný za 10 tisíc eur. Prípad majú v rukách policajti.

"Keď som sa vrátila z dovolenky, tu obraz už nebol. Chýba jeden obraz od Paula Warholu. Tento obraz je súčasťou je triptychu Veľké korzo jeden, dva, tri, chýba dvojka," hovorí riaditeľka MMUAW Ľudmila Štecová. Podľa slov riaditeľky ide o obraz, ktorý je súčasťou zbierkového fondu múzea už od jeho vzniku, teda 26 rokov. Aj keď na papieri je ešte stále majetkom múzea, fyzicky by ste ho tu už nenašli.

Warhol ho vytvoril kombinovanou technikou, odtláčaním slepačích nôh. "Údajne bol predaný za 10 tisíc eur," dodáva Štecová. Riaditeľka hovorí, že obraz odniesol zakladateľ múzea, Michal Bycko. A on to nepopiera. Tvrdí však, že zobral iba to, čo je jeho už roky. "Ja som ten obraz získal z rúka Paula Warhola vo svojom byte. Tento obraz som zapožičal do múzea ešte v 91.roku, keď múzeum bolo poloprázdne, nebolo čo, tak tam sa vystavovali aj plagáty, aj všetko možné," vysvetľuje kurátor Michal Bycko.

Michal Bycko tvrdí, že na vzniknutú situáciu už zareagovala aj rodina Warholovcov. Podľa jeho slov listami opakovane potvrdili, že mu obraz pre niekoľkými rokmi darovali. "Že je to moje, nespochybňujte to, dajte to na správnu mieru – trikrát, tri listy," uviedol Bycko.

"Tak, ako je pokútne vyvezenie obrazu z múzea, sú sporné aj dokumenty, skutočne si počkáme na výsledok šetrenia a podľa toho sa zariadime," vysvetľuje hovorkyňa PSK Daša Jeleňová. Iný názor má príslušná komisia, ktorá prípad prešetrovala.

"Bývalá zamestnankyňa to knihy prírastkov to zapísala omylom. Jednoznačne Dr. Bycko predložil dôkazy, že je to jeho obraz, je to dar o Paula Warholu," tvrdí predseda komisie pre tvorbu zbierkového fondu Viktor Jasaň. Čo sa vlastne s obrazom stalo, to už prešetrujú aj policajti v Medzilaborciach.

"Polícia v Medzilaborciach prijala oznámenie vo veci podozrenia zo spáchania trestného činu krádeže," povedala hovorkyňa prešovských policajtov Jana Migaľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy