Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Generálna prokuratúra vypočula Oskara Fegyveresa vo veci prípravy jeho vraždy
Zdielať na

Generálna prokuratúra vypočula Oskara Fegyveresa vo veci prípravy jeho vraždy

Archívne video

BRATISLAVA / Svedka únosu Michala Kováča ml. Oskara Fegyveresa vo štvrtok vypočula Generálna prokuratúra vo veci prípravy jeho vraždy. Ako prvý o výsluchu informoval Denník N.

"Môžeme potvrdiť, že dnes sa Oskar F. na základe telefonického predvolenia námestníka generálneho prokurátora pre trestný úsek dostavil na Generálnu prokuratúru za účelom vykonania úkonu trestného konania,“ uviedla hovorkyňa Generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

"Druh úkonu trestného konania a jeho obsah nebudeme bližšie komentovať, aby sme nemarili účel trestného konania," dodala Predajňová.

Výsluch pre televíziu JOJ potvrdil aj samotný Fegyveres. "Bol som dnes na Generálnej prokuratúre a po dohode s generálnou prokuratúrou vám nič bližšie nepoviem," uviedol. "Je super, že niekto vypovedá, on začal už v roku 2015, 2016, ale doteraz sa s tým nič nerobilo," dodal.

Generálna prokuratúra ho vypočula po tom, čo o jeho likvidácii začal hovoriť bývalý príslušník SIS, ktorý sa podieľal na Kováčovom únose.

Bývalý SIS-kár Ľuboš Kosík vyhlásil v decembrovom rozhovore pre denník Sme, že únos Michala Kováča ml. osobne nariadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Kosík uviedol, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo Michala Kováča ml.

Kosík podľa denníka SME tvrdí, že akciu zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Kosíka dával rozkazy zo svojej kancelárie. Denník informuje, že Kosíkovo vyhlásenie sa začína tým, že si je vedomý možných právnych následkov svojho konania. "Nie som pod vplyvom omamných látok alebo alkoholu. Nikto ma k ničomu nenútil," konštatuje v ňom.

Podľa informácií televízie JOJ prišiel e-mail na generálnu prokuratúru od francúzskeho veľvyslanca v Mali. Kosík sa chce podľa nášho zdroja vyjadriť k Ivanovi Lexovi a svedkovi únosu Oscarovi Fegyveresovi, a tiež k Remiášovi. Vybral si na to ale neštandardný čas. "Emailové podanie bolo doručené na generálnu prokuratúru 1. januára tohto roka o 23 hodine 38 minúte," potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Advokát Ivana Lexu Kosíkove tvrdenia odmieta. "Vyjadrenia pána Kosíka považujem za skutočne klamlivé, pričom sa k nim uchýlil až potom čo, pred spravodlivosťou ušiel do svojho exilu," konštatuje Lexov advokát Marek Para. Špecializovaný trestný súd totiž Kosíka ešte v roku 2015 odsúdil za falšovanie miliónových zmeniek na 14 rokov väzenia, čo neskôr potvrdil aj Najvyšší súd. "Pôsobí to pre mňa veľmi účelovo, prečo teraz a prečo to neurobil predtým, keď tu bol," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy