Zatiahnuté
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Únos Michala Kováča ml. mal pod palcom Ivan Lexa, tvrdí bývalý SISkár
Zdielať na

Únos Michala Kováča ml. mal pod palcom Ivan Lexa, tvrdí bývalý SISkár

BRATISLAVA / Bývalý príslušník Slovenskej informačnej služby Ľuboš Kosík vyhlásil, že únos Michala Kováča mladšieho osobne nariadil vtedajší šéf SIS Ivan Lexa. Kosík ešte v decembri pre denník SME potvrdil, že bol jedným z piatich členov komanda, ktoré v roku 1995 unieslo syna vtedajšieho prezidenta Michala Kováča.

Kosík podľa denníka SME tvrdí, že akciu zo služobného auta v blízkosti kontroloval vtedajší námestník tajnej služby Jaroslav Svěchota. Lexa podľa Kosíka dával rozkazy zo svojej kancelárie. Denník informuje, že Kosíkovo vyhlásenie sa začína tým, že si je vedomý možných právnych následkov svojho konania. "Nie som pod vplyvom omamných látok alebo alkoholu. Nikto ma k ničomu nenútil," konštatuje v ňom.

Podľa informácií televízie JOJ priešiel email na generálnu prokuratúru od francúzskeho veľvyslanca v Mali. Kosík sa chce podľa nášho zdroja vyjadriť k Ivanovi Lexovi a svedkovi únosu Oscarovi Fegyveresovi, a tiež k Remiášovi. Vybral si na to ale neštandardný čas. "Emailové podanie bolo doručené na generálnu prokuratúru 1. januára tohto roka o 23 hodine 38 minúte," potvrdila hovorkyňa generálnej prokuratúry Andrea Predajňová.

Advokát Ivana Lexu Kosíkove tvrdenia odmieta. "Vyjadrenia pána Kosíka považujem za skutočne klamlivé, pričom sa k nim uchýlil až potom čo, pred spravodlivosťou ušiel do svojho exilu," konštatuje Lexov advokát Marek Para. Špecializovaný trestný súd totiž Kosíka ešte v roku 2015 odsúdil za falšovanie miliónových zmeniek na 14 rokov väzenia, čo neskôr potvrdil aj Najvyšší súd. "Pôsobí to pre mňa veľmi účelovo, prečo teraz a prečo to neurobil predtým, keď tu bol," vyhlásil minister vnútra Robert Kaliňák.

Generálna prokuratúra si Kosíka rada vypočuje, no musí sa vrátiť na Slovensko. "V prípade, že obžalovaný Ľubomír K. má záujem poskytnúť relevantné informácie o podozreniach zo spáchania ďalšej závažnej trestnej činnosti, generálna prokuratúra je pripravená vykonať úkony trestného konania s takouto osobou," dodáva Predajňová. Na Kosíka je vydaný európsky aj medzinárodný zatykač. Rezort spravodlivosti o jeho vydanie žiadal naposledy v septembri minulého roka. "Pokúsime sa o to, aby sme ho vedeli dopraviť na Slovensko a mohol vypovedať tu," dodáva Kaliňák.

Súdny proces v tejto veci sa ešte nezačal. Spis o zavlečení prezidentovho syna totiž od leta študoval sudca. Má až okolo 20 tisíc strán. Najbližšie dni by sa s ním už mali oboznamovať obvinení a ich advokáti. Až potom by mohlo dôjsť k nejakému posunu. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy