Oblačno
13°
Bratislava
Jela
19.4.2024
Na Slovensku chýbajú psychiatri, minister Drucker hľadá riešenie
Zdielať na

Na Slovensku chýbajú psychiatri, minister Drucker hľadá riešenie

BRATISLAVA / V zdravotníckych zariadeniach je v súčasnosti nedostatočný počet psychiatrov. Uvádza to Národný program duševného zdravia, o ktorom bude rokovať vláda. Podľa štatistických zistení pripadá na jedného lekára viac ako 15 postelí, čo je podľa dokumentu v porovnaní s ostatnými medicínskymi odbormi najvyšší počet postelí. Ministerstvo zdravotníctva preto plánuje zmeny.

V dokumente sa píše, že podľa prieskumu Asociácie na ochranu práv pacienta je priemerná čakacie doba na psychiatrické vyšetrenie na Slovensku viac ako sedem týždňov. "Zhruba máme 650 psychiatrov, menej ako päť percent nám chýba. Je pravda, že najviac nám chýbajú pedopsychiatri," uvádza minister zdravotníctva Tomáš Drucker. 

"Podľa údajov NCZI z roku 2015 psychiater poskytujúci ambulantnú zdravotnú starostlivosť denne realizuje cca 29 vyšetrení́ v priemere za 7 hodín pracovného času. Napriek alarmujúco vysokému číslu, ktoré predpokladá, že jednému pacientovi môže psychiater venovať približne 15 minút času, je skutočný odhad vyšetrení ešte vyšší," uvádza sa Národnom programe duševného zdravia. 

Riešením má byť rezidentský program. "Sú na to vyčlenené peniaze, kde môže získať lekár, ktorý má záujem o takúto špecializáciu, pracovné miesto. Je to päťročné štúdium, počas ktorého je mu hradená náhrada mzdy," hovorí Drucker. Problémom je aj to, že ambulancie sú nerovnomerne rozmiestnené. "Je to otázka prakticky všetkých špecialistov, máme obrovské problémy v sieti, čoho výsledkom sú v niektorých odboroch aj niekoľkomesačné čakanie doby," hovorí Marian Kollár zo Slovenskej lekárskej komory.

"Verím, že už prichádzame k tomu, že už budeme mať finálnu sieť jednotlivých špecializačných odborov. Pretože potom sa nám stáva, že sú okresy, kde sa nenachádzajú títo špecialisti a ľudia musia cestovať," dodáva Drucker.

Ľudia vyhľadávajú psychiatra častejšie

Práca psychiatra nie je vôbec jednoduchá. Napríklad sa nemôžu pri diagnostike oprieť o bežné laboratórne či zobrazovacie vyšetrenia. "Mám stanovené, že za 20 minút by som mal urobiť prvé vyšetrenie a pritom som toho človeka predtým nikdy nevidel. Musím urobiť diagnostický záver a terapeutický postup," vysvetľuje psychiater Vít Provazník.

Dodáva, že počet prípadov nestúpa, iba ľudia vyhľadávajú psychiatra častejšie. "Teraz veľmi často vidím fóbiu z obchodných domov," hovorí. Aj tak ale existuje mnoho pacientov, ktorí vedia, že vyšetrenie potrebujú, no odkladajú ho. Dôvod je podľa psychiatra takýto: "taký pocit, že sú poznačení a že psychiatri nerobia nič iné, iba zatvárajú ľudí do zariadení, čo nie je pravda".

Aj keď život s duševne chorým pacientom nemusí byť zrovna prechádza ružovou záhradou:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy