Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Policajta, ktorý pri naháňačke zastrelil Tomáša, obvinili
Zdielať na

Policajta, ktorý pri naháňačke zastrelil Tomáša, obvinili

Archívne video

BRATISLAVA / Policajta, ktorý zastrelil pri naháňačke mladíka Tomáša, obvinili. Vedenie polície ale za svojim policajtom stojí a to s tým, že si robil iba svoju prácu. Obžalobe čelí už aj Michal, ktorý v osudný deň šoféroval auto.

"Vyšetrovateľ Inšpekcie ministerstva vnútra na pokyn dozorového prokurátorka obvinil policajta z trestného činu usmrtenia. Môže mu hroziť trest odňatia slobody dva až päť rokov," uviedla Andrea Dobiášová. Vedenie polície sa policajta krátko po zákroku zastalo a pozitívne hodnotilo aj samotný zásah. 

Obvinený policajt je teraz v práci aktívny. A podľa policajného prezidenta to tak aj ostane. Až právoplatného rozsudku ho mimo služby postaviť neplánujú. "Dozorujúci prokurátor preskúma kompletný na vec sa vzťahujúci materiál a zaujme stanovisko k zákonnosti predmetného uznesenia," informuje hovorca prokuratúry v Banskej Bystrici Ivan Vozár.

Obžalovaný je aj vodič

Okresný súd v Žiari nad Hronom vytýčil prvé pojednávanie s vodičom unikajúceho auta. Mladík, ktorý auto šoféroval a policajtom odmietol zastaviť, je vo väzbe. 

Už sedem mesiacov sedí 19-ročný Michal vo väzbe. V stredu sa opäť postavil pred sudcu, ktorý rozhodoval či ho tam aj naďalej ponechá. Mladík vôbec neprotestoval. "Súd rozhodol o ponechaní vo väzbe, my sme sťažnosť nepodali, súhlasili sme, že zostane vo väzbe až do procesu," povedal obhajca Eugen Cimmermann.

Damoklov meč

Zatiaľ čo policajtovi hrozí trest odňatia slobody dva až päť rokov, 19-ročnému vodičovi hrozí tri až osem rokov. "Porovnanie tých jednotlivých trestov, je to naozaj neproporčné," tvrdí odborníčka na trestné právo Lucia Kurilovská. Okrem toho podľa nej táto situácia môže byť signálom toho, že sa policajti budú báť zasahovať. Situáciu budú vyhodnocovať skôr v prospech páchateľov, pretože budú mať vždy nad sebou taký Damoklov meč.  

Sedemnásťročný Tomáš zomrel pri policajnej naháňačke od Novej Bane k obci Hronský Beňadik v polovici júna 2017. Vodič vozidla 19-ročný Michal na výzvy polície nereagoval. Policajti najskôr strieľali do vzduchu, až potom po aute. Okrem toho ostatná posádka mala na neho kričať, aby zastavil.

"Je na vozidle, zatiaľ po doterajších obhliadkach jeden strel do kufra vozidla, kade preletela strela do sedačky, kde sedel poškodený Tomáš," uviedol počas vyšetrovania policajný prezident Tibor Gašpar.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy