Skoro jasno
14°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Slováci si neskôr riešia vlastné bývanie a aj rodinu. Bude to horšie
Zdielať na

Slováci si neskôr riešia vlastné bývanie a aj rodinu. Bude to horšie

Archívne video

BRATISLAVA / Slováci si zakladajú rodiny oveľa neskôr ako v minulosti. A takisto oveľa neskôr riešia bývanie.

Kým priemerný vek nevesty bol pred 10 rokmi 28 rokov, teraz je to už vyše 30. Rovnako aj muži sa ženia o 2,5 roka neskôr ako ešte pred 10 rokmi. A s tým súvisí aj to, že mladí ľudia sa osamostatňujú neskôr ako kedysi.

"Až 76 percent Slovákov vo veku od 15 - 30 rokov stále žije s rodičmi. Vlastné bývanie súčasná generácia akoby stále viac oddaľuje, najviac žiadateľov o úver na bývanie je vo vekovej kategórii od 31 - 40 rokov," uviedla analytička poštovej banky Lýdia Žáčková.

A kým sa mladí ľudia rozhýbu so svojím bývaním, iba tesne alebo ak vôbec, stihnú vekovú hranicu, aby dostali hypotéku pre mladých. Dotáciu ha hypotéku môžeme získať najviac na sumu 50 tisíc eur a zároveň na sumu zodpovedajúcu 70 percent z hodnoty založenej nehnuteľnosti. Príjmová hranica žiadateľa nesmie v súčasnosti prekročiť sumu 1 227,20 eur. Potom dostaneme hypotéku zvýhodnenú až o 3 percentá.

Štátna podpora

Štát podporuje mladých ľudí iba do 35 rokov. Napriek tomu, že sa veková hranica osamostatnenia a riešenia vlastného bývania sa zvyšuje, podpora zostáva iba do spomínaných 35 rokov.

"Ja musím povedať, že som v 17-tich odišiel z domu a lepšie rozhodnutie som v živote neurobil a prajem to všetkým mladým ľuďom, aby mali odvahu to urobiť a nechcem to zľahčovať, ale nie, neuvažujeme zatiaľ s predĺžením veku poberania," hovorí minister financií Peter Kažimír. Podľa štatistík sa však aj ženy pripravujú na rodinu neskôr. Kým v 90. rokoch sa štyridsiatničky pripravovali na úlohu starej mamy, dnes v tomto veku mnohé kupujú výbavičku pre svoje deti.

"Priemerný vek snúbencov pri sobáši sa za posledné desaťročie zvýšil o 2,5 roka a je predpoklad, že sa bude stále zvyšovať," hovorí Žáčková. Toto predlžovanie je spôsobené tým, že ľudia dlhšie študujú, idú napríklad na erazmus, spravia si nadstavbu a čo je dôležité povedať je aj to, že sa dožívame dlhšieho veku. 

A ministerstvo financií nakoniec pripustilo, že vďaka tomuto trendu sa v budúcnosti pozrie na spomínanú výšku podpory na bývanie do 35 rokov. "Dá sa meniť a možno sa dá prispôsobiť aj trendu starších mladších ľudí, ktorí zostávajú s rodičmi, často zase musia, aby sme si z toho nerobili iba srandu," dodáva Kažimír. Nateraz ale zostáva v platnosti, že mladí budú z pohľadu štátu do 35 rokov, ale spomínaný trend budú sledovať a v budúcnosti zrejme tento vek zvýšia.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy