Zatiahnuté, dažďové prehánky
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Sviatky - nesviatky, Vianoce strávia za mrežami
Zdielať na

Sviatky - nesviatky, Vianoce strávia za mrežami

PREŠOV / Za múrmi väznice budú tráviť Vianoce ľudia, ktorým životnú cestu skrížili paragrafy a spravodlivosť.

V predvianočnom čase odsúdeným stereotypný život bez slobody oživili folkloristi. Takto sa v prešovskej väznici snažia odsúdeným priblížiť život na slobode každý rok. Aj pre samotných folkloristov to bol svojim spôsobom zážitok. "Je to iné, keď to vidíme vo filme alebo v televízii a iné je to takto naživo," potvrdila jedna z folkloristiek. 

Bežnú celu v prešovskej väznici tvoria štyri múry, jedna poschodová posteľ, dva matrace a samozrejme mreže. V takýchto podmienkach strávi väčšina odsúdených svoje Vianoce. V slovenských väzniciach je viac ako 10 tisíc ľudí, ale zvyčajne len pár stovkám sa podarí dostať cez sviatky domov. Jedným z nich je aj mladý muž, ktorý si svoj 16-mesačný trest odpykáva za tragickú dopravnú nehodu. "Mám to šťastie, že budem na sviatky s rodinou. Dostal som vychádzku na 48 hodín, lebo je to už moja druhá vychádzka," povedal mladík. Za múrmi väznice si našiel prácu knihovníka a dodáva, že mu takto rýchlejšie plynie čas. 

Väčšina z väzňov také šťastie nemá, Vianoce prežijú za múrmi väznice a bez svojich blízkych. "Keby sa dal vrátiť čas, urobil by som všetko ináč," dodáva jeden z odsúdených. Napriek tomu, si uctia Štedrý deň aj za mrežami. Bude sa podávať tradičná kapustnica, ryba a šalát.

"Nesmierne dôležité je nestrácať vieru a nádej v samého seba," s pochopením dodávajú folkloristi. 

Väzenia v zahraničí tiež nie sú radostným miestom.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy