Oblačno
Bratislava
Juraj
24.4.2024
V nemocnici vyšetrili na CT Ježiša, Pannu Máriu aj Jána Krstiteľa
Zdielať na

V nemocnici vyšetrili na CT Ježiša, Pannu Máriu aj Jána Krstiteľa

SPIŠSKÁ NOVÁ VES / CT v Spišskej Novej Vsi dnes vyšetrilo jednoznačnej najstarších pacientov v histórii. Pracovníci totiž skenovali viac ako 500 ročné sochy. Pod CT sa tak dostal aj Ježiš Kristus.

Socha Ježiša má približne 500 rokov, no takúto procedúru ešte nezažila. Aj pre reštaurátorov je však CT sken obrovská pomoc.  Okrem sochy Ježisa skončili na prístroji aj socha Panny Márie a apoštola Jána. Tie profesionáli obnovujú a opravujú. Podľa lekárov išlo o veľmi vzorných pacientov. "Sú veľmi pokojní, počúvajú, dodržiavajú objednaný cas a sú veľmi prívetiví. Čiže vítame aj takúto zmenu, takýchto pacientov. Je to príemne spestrenie práce," hovorí s humorom Marián Rosa, hlavný rádiologický pracovník. 

Na centrálny tomograf ich dali preto, aby zistili, čo sa skrýva v ich vnútri. Sochám to neublíži a chlapi majú ušetrený čas. "Nám to dosť objasní stav drevnej hmoty, narušenie drevokazným hmyzom, prípadne to, či je ešte aktívny. Dá sa to takto všetko zistiť," chváli prístroj reštaurátor Štefan Siváň.

Reštaurátori potom môžu zvoliť najvhodnejšiu techniku opráv. V nemocnici však museli vyriešiť menší problém. Prístroj totiž žiadal meno a vek pacientov, ktorých skenoval. "Všetkých troch sme zapísali do systému. Dali sme im svoje roky narodenia. Kristus rok narodenia 0000, Mária 15 rokov pred, a Ján po Kristovi," opisuje neobvyklých "pacientov" riaditeľka Nemocnice v Spišskej Novej Vsi, Renáta Šuláková. Údaje teraz musia reštaurátori spracovať. Podľa predbežných výsledkov v nich zatiaľ neobjavili nič nečakané.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy