Jasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Stovky pracovných miest ostanú zachované. Netešia sa všetci
Zdielať na

Stovky pracovných miest ostanú zachované. Netešia sa všetci

HUMENNÉ / Firma do konkurzu nepôjde, veritelia reštrukturalizačný plán schválili. Na tento výsledok čakali stovky zamestnancov humenského chemického gigantu Nexis Fibers. Tento výsledok si prialo vedenie firmy, zamestnanci a tiež odborári. Hlavu v smútku však majú zástupcovia priemyselného parku Chemes, v ktorom Nexis sídli. Tvrdia, že plán je protizákonný a pre Chemes bude likvidačný.

Proti reštrukturalizačnému plánu chemického gigantu boli iba piati hlasujúci, 94 percent bolo za. Medzi odporcami boli aj zástupcovia priemyselného parku Chemes, v ktorom Nexis sídli a odoberá od neho všetky energie. A kým pre Nexis, jeho zamestnancov,  a aj pre odborárov, je toto víťazstvom, Chemes to vidí inak. "My sme presvedčení, že tento plán, ktorý bol schválený, je protizákonny. S tým, že spoločnosti Chemes schválením tohto plánu vznikli škody 5,1 milióna eur a bude pre našu spoločnosť likvidačný," hovorí svoj názor Vladimír Skoupil, predseda predstavenstva spoločnosti Chemes.

Podporu plánu pritom nevyjadrili iba veritelia, ale aj odborári. Najmä zamestnanci však od začiatku verili v pozitívny výsledok. Vedenie spoločnosti ich o situácii priebežne informovalo. Priemerný plat zamestnancov je zhruba 850 eur. Asi tisícke ľudí dáva firma prácu cez subdodávky a priamo v Nexise ich pracuje 420. Schválený plán dokonca predpokladá navýšenie tohto počtu. "Počas tých 5 rokov to bolo do sto, takže by sme mali prekročiť 500 ľudí," hovorí predseda predstavenstva Nexis Fibers, Milan Pršanec.

Nexis a Chemes majú pred sebou ďalšie rokovania a tie určite nebudú jednoduché. Musia sa dohodnúť na cenách energií. Nexis ich od Chemesu odoberá dokopy 7 druhov. A hoci plán veritelia schválili, pre Chemes to zrejme nebola bodka. Akcionári Nexisu tvrdia, že chcú byť serióznym partnerom. "Mesto sa bude musieť zamyslieť nad vybudovaním priestorov, ktoré budú slúžiť pre ostatných podnikateľov, aby takéto zlé vzťahy neprevládali, lebo na to doplácajú len tí ľudia, ktorí sú tam zamestnaní," vyjadrila sa primátorka Humenného, Jana Vaľová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy