Polojasno
11°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Na východe objavili raritu. Žije tam hororový chrobák
Zdielať na
Prešov

Na východe objavili raritu. Žije tam hororový chrobák

SNINA / Skutočnú raritu objavili na východe Slovenska. Aspoň podľa mykológov. Ide totiž o hubu, ktorá vyrastá priamo z chrobáka. Je to taký hororový votrelec.

Mykológov nález potešil. Hubu, ktorá vyrastá z chrobáka, objavili v bukových pralesoch na východe Slovenska.

Zatiaľ, čo bežní hubári hľadajú jedlé huby, ich práve tie nezaujímajú. Mykológovia tvrdia, že v prírode to občas vyzerá ako v horore. "V dreve je ukrytý chrobák a huba rastie z neho, ona zabije chrobáka. Vyrastie ze neho taký votrelec. Režiséri hororových filmov si vôbec nemusia vymýšľať. Stačí, keď sa pozrú, ako to v prírode funguje," opisuje mykologička Ivona Kautmanová.

"Huba bola nájdená v lese, ktorý mal byť vyrúbaný. My sme dosiahli,aby bol začlenený do rezervácie Udava," povedal Juraj Lukáč, z Lesoochranárskeho združenia VLK. "Je to veľmi vzácne. Jedenkrát sa to našlo vo Švédsku, tri alebo štyrikrát sa to našlo v Poľsku a my už asi štyri roky hľadáme," uviedla Kautmanová.

Je to parazit, dokáže rásť aj na iných hubách, alebo na hmyze, motýľoch, muchách, či chrobákoch. "Napadnú mu aj mozgovú uzlinu a donútia ho urobiť nejaké veci. Ovplyvnia napríklad mravca tak, že ho donútia vyliezť na vetvičku. Tam on potom umrie, prikusne sa a huba z neho vyrastie.To sú veľmi zaujímavé vzťahy medzi hmyzom a hubami. Hmyz to vôbec nemá ľahké na tom svete," opisuje mykologička.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy