Skoro jasno
10°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Trump chce vymenovať prokurátora, ktorý vyšetrí Hillary Clinton
Zdielať na

Trump chce vymenovať prokurátora, ktorý vyšetrí Hillary Clinton

ST. LOUIS / Na pôde Washingtonovej univerzity v St. Louis v štáte Missouri sa v noci na pondelok o 03.00 h SELČ začal druhý 90-minútový televízny duel kandidátov na prezidenta USA - republikána Donalda Trumpa a demokratky Hillary Clinton.

Republikánsky kandidát Donald Trump krátko po začiatku druhej prezidentskej debaty vyhlásil, že v prípade svojho volebného víťazstva vymenuje špeciálneho prokurátora, ktorý bude vyšetrovať Hillary Clinton. Vyšetrovanie by sa podľa neho malo týkať používania súkromného e-mailu v čase, keď Clintonová pôsobila ako ministerka zahraničných vecí USA.

Otázky od divákov

Na rozdiel od prvého súboja otázky nekladú iba na moderátori, ale aj prítomní diváci. Sú medzi nimi stranícky neangažovaní voliči vybraní výskumným inštitútom Gallup. Vo svojich otázkach nie sú tematicky obmedzení a kandidáti majú dve minúty na odpoveď, po ktorej môžu moderátori klásť doplňujúce otázky.

Kandidáti tentoraz nestoja za rečníckymi pultíkmi, ale s mikrofónmi sa môžu po položení otázky voľne pohybovať po pódiu.

Duel sa tentoraz nezačal podaním rúk, čo môže podľa niektorých médií svedčiť o napätej atmosfére medzi oboma kandidátmi.

Na prvú otázku z publika, položenú černoškou, ktorá vyslovila obavy, či je terajšia prezidentská kampaň vôbec vhodná pre deti a či si kandidáti myslia, že môžu byť pre občanov vzorom, Clinton odpovedala: "Mám veľmi pozitívny pohľad na to, čo môžeme spoločne dosiahnuť. Ak budeme držať spolu, môžeme dosiahnuť veľké ciele. V takom prípade neexistuje nič, čo by Amerika nemohla dosiahnuť Sľubujem vám, že budem prezidentkou všetkých Američanov," povedala Clinton.

Trump túto otázku odignoroval a začal opakovať známe veci zo svojho programu. "Rozhodol som sa kandidovať, pretože už som sa nemohol pozerať na to, ako sa vyvíja politický systém. Hrozné veci, ako je Obamacare alebo keď vidím, ako sa rokovalo s Iránom. Keď sa pozrieme na potenciál Ameriky ... - kto robí takéto zmluvy?" vyhlásil.

Moderátor Anderson Cooper sa Trumpa následne spýtal na škandalózne video zverejnené v piatok denníkom Washington Post, v ktorom sa okrem iného chváli tým, ako bozkával a obchytkával ženy a pokúšal sa o mimomanželský pohlavný styk.

Prázdne slová

"Nikto nerešpektuje ženy viac ako ja," povedal Trump. Poprel, že by sa žien dotýkal proti ich vôli. Za výroky na videu sa ospravedlnil: "Nie som na to hrdý. Ospravedlňujem sa svojej rodine, ospravedlňujem sa americkému ľudu." Následne nečakane prešiel k téme Islamského štátu: "Pošlem IS do čerta."

Keď mu Clinton pripomenula, ako nevhodne sa správa k ženám, Trump vyhlásil: "To sú len prázdne slová. To som počul, keď Hillary kandidovala do Senátu. Chce váš hlas, ale nerobí nič pre vás." Pokračoval útokom na Clintonovej manžela, exprezidenta Billa Clintona: "V dejinách politiky sa niekto nesprával k ženám horšie ako Bill Clinton." Zatiaľ čo v jeho prípade to boli iba "slová", u Clintona išlo o "činy", povedal Trump.

Trump krátko pred začiatkom druhej prezidentskej debaty predstavil novinárom trojicu žien, ktoré už v minulosti obvinili exprezidenta Clintona zo znásilnenia a sexuálneho obťažovania. Krátke, vopred neohlásené stretnutie s novinármi, sa konalo v nedeľu v hoteli v St. Louis tesne pred začiatkom debaty. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy