Skoro jasno
14°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Trump šokoval vulgárnymi výrokmi o ženách. Opúšťajú ho spojenci a žiadajú, aby odstúpil
Zdielať na

Trump šokoval vulgárnymi výrokmi o ženách. Opúšťajú ho spojenci a žiadajú, aby odstúpil

NEW YORK / Republikánsky prezidentský kandidát Donald Trump sa stal terčom kritiky po tom, čo denník The Washington Post zverejnil videozáznam z roku 2005 zachytávajúci jeho obscénne výroky o ženách. Trumpovo správanie vyvolalo veľkú kritiku z najvyšších poschodí Republikánskej strany.

Proti zámožnému realitnému podnikateľovi sa postavil aj jeho viceprezidentský kandidát Mike Pence, ktorého by časť republikánov rada videla na Trumpovom mieste na čele kandidátky na prezidenta.

Podporu Trumpovi odvolal vplyvný republikánsky senátor John McCain. Kritickú poznámku si neodpustila ani Trumpova žena Melanie.

Vulgarizmy a sexuálne narážky

Trump na videozázname popisuje, ako sa pokúšal mať sex s vydatou ženou. Vystatuje sa tiež, že ho ženy nechávajú, aby ich bozkával a obchytkával, pretože je slávny. "Keď ste hviezda, nechajú vás to robiť. Môžete robiť, čo chcete," povedal a chvíľu nato použil aj vulgárnejšie výrazy.

Trumpova súperka v prezidentských voľbách Hillary Clinton zverejnením záznamu získala krátko pred druhou diskusiou s Trumpom silnú muníciu pre predvolebný boj. Clinton záznam označila za "odporný". "Nemôžeme dovoliť, aby sa takýto muž stal prezidentom," uviedla na svojom twitterovom účte.

Kritika od viceprezidenta

Viceprezidentský kandidát Mike Pence, ktorý sa ocitol pod tlakom v utorkovej viceprezidentskej debate, kde bol nútený obhajovať Trumpovu neochotu zverejniť daňové priznanie, sa tentoraz odmietol postaviť za muža, ktorý si ho vybral ako možného viceprezidenta.

"Ako manžel a otec som bol urazený slovami a činmi popísanými Donaldom Trumpom na 11 rokov starom videu zverejnenom v piatok," uviedol vo vyhlásení guvernér štátu Indiana. "Neospravedlňujem jeho výroky a nemôžem ich obhajovať," dodal muž považovaný za predstaviteľa tradičných konzervatívnych hodnôt.

Stiahnutie podpory

Vplyvný senátor John McCain a niektorí ďalší republikáni v reakcii na zverejnenie záznamu vzali späť svoju skôr deklarovanú podporu Trumpovi. Časť z nich volala po tom, aby ho Pence nahradil. "Trumpa po jeho ponižujúcich a vyťahovačných výrokoch ohľadom žien nie je možné ďalej podporovať ani podmienečne," uviedol vo vyhlásení McCain, ktorý za republikánov kandidoval na prezidenta v roku 2008.

Trump reagoval slovami, že sa kandidatúry nikdy nevzdá. Za uvedené výroky sa ale newyorský magnát ospravedlnil, "ak niekoho urazili", a označil ich za "žartovanie". Zverejnenie spomínaného záznamu podľa neho "nie je nič iné ako len odpútavanie pozornosti".

Hnev Trumpovej ženy

Zároveň sa pokúsil škandál obrátiť proti svojej súperke Hillary Clinton. "Povedal som nejaké hlúpe veci," vyhlásil v ospravedlňujúcom videu, ktoré umiestnil na Facebook. "Ale je veľký rozdiel medzi slovami a konaním iných ľudí. Bill Clinton ženy skutočne zneužíval," dodal. Tvrdil tiež, že mu Clinton "na golfovom ihrisku hovoril oveľa horšie veci".

V súvislosti s tým tiež obvinil Hillary Clinton, že "obete" svojho muža "zastrašovala, napádala a šikanovala". Trump bol už skôr kritizovaný za sexistické a ponižujúce výroky na adresu žien, poznamenala agentúra Reuters. Jeho manželka Melanie v dnešnom vyhlásení označila poznámky zo záznamu za "neprijateľné a urážlivé". Dodala pritom, že ospravedlnenie svojho muža prijíma.

Demokratická kandidátka Hillary Clinton sa v noci na pondelok stretne s Trumpom v druhej z troch predvolebných debát. Prvá debata mala rekordnú sledovanosť a podľa väčšiny Američanov v nej zvíťazila Clinton.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy