Polojasno
15°
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Kostka tvrdí, že o špeciálnom kóde netušil. Poisťovňa sa bráni
Zdielať na

Kostka tvrdí, že o špeciálnom kóde netušil. Poisťovňa sa bráni

SPIŠSKÁ BELÁ/BRATISLAVA / Lekár Pavol Kostka, majiteľ Kliniky Kostka, netušil, že špeciálny kód CDT00 má iba on. Uviedol to v pondelok počas tlačovej besedy, ktorá sa konala na jeho klinike v Spišskej Belej. Všeobecná poisťovňa sa bráni. Tvrdí, že špeciálny kód CDT00 bol pilotným projektom, o čom bol poskytovateľ informovaný.

"Mali sme kontrakt ako obchodná spoločnosť so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou (VšZP). Nenútili sme ju a ani sme jej nehovorili, čo má dať do CDT00. Ani sme predtým nevedeli, že osobitne hradený výkon existuje. Povedali, že to tak má byť, a ja som to akceptoval. Nemám žiaden problém s tým, aby som to vysvetlil, že poisťovňa mi to nadiktovala a povedala, že to tak bude," povedal Kostka.

Ako dodal, nevie ani to, na základe čoho bola poisťovni vyrátaná pokuta, keďže podľa jeho slov nedostal možnosť nahliadnuť do dokumentov. "Pokuta bola uložená v súvislosti s úhradou zdravotného výkonu CDT00, ktorý obsahoval aj výkony, ktoré nie sú uhrádzané z verejného zdravotného poistenia. Všeobecná zdravotná poisťovňa uhradila udelenú pokutu vo výške 75 tis. eur," spresnila Balážová.

Vyjadril sa až teraz

Kostka sa rozhodol k celej kauze vyjadriť až teraz. Uviedol pritom, že nevie, prečo bol zatiahnutý do predvolebného boja. "K dnešnému dňu sme prepustili 170 pracovníkov a zrušili päť pobočiek, pôsobíme už len v Spišskej Belej, tak, ako to bolo pred rokom 2011," informoval Kostka počas tlačovej besedy. Ako dodal, s Spišskej Belej pre neho aktuálne pracuje zhruba dvadsať zamestnancov.

Špeciálny kód CDT00, ktorý mala zazmluvnený so Všeobecnou zdravotnou poisťovňou Klinika Kostka cez poskytovateľa CPKSB, s.r.o., bol pilotným projektom, o čom bol poskytovateľ informovaný. Uviedla to hovorkyňa poisťovne Petra Balážová.

Kód bol podľa Balážovej zrušený v novembri 2015 a k 30. júnu tohto roka bola ukončená aj zmluva s poskytovateľom CPKSB, s.r.o. v odbornosti fyziatria, balneológia a liečebná rehabilitácia. "VšZP vyhodnotila projekt cez revízno-lekárske kontroly. Neboli naplnené očakávania spojené so zavedením tohto výkonu v roku 2011, kód bol všeobecný a nezohľadňoval individuálne potreby poistencov. Výsledkom bolo zrušenie kódu CDT00," uviedla hovorkyňa poisťovne.

Vlastná kontrola

Ako dodala, VšZP v súvislosti s preverovaním zmluvy s CPKSB, s.r.o. iniciatívne realizovala aj vlastnú hĺbkovú vnútornú kontrolu, ktorej závery poskytla Národnej kriminálnej agentúre. "Vo veci vyvodenia zodpovednosti a náhrady škody bude VšZP postupovať s prihliadnutím na závery orgánov činných v trestnom konaní, ktorým poskytuje plnú súčinnosť. VšZP si bude priebežne uplatňovať všetky zistené škody v rámci trestného konania," uviedla hovorkyňa VšZP.

Na zmluvu spomínanej Kliniky Kostka s VšZP upozornil vo februári tohto roka poslanec Miroslav Beblavý, vtedajší podpredseda strany Sieť (dnes nezaradený). Vyhlásil, že štátna poisťovňa platí ročne Pavlovi Kostkovi toľko, koľko stojí ročný plat 250 sestier.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy