Zatiahnuté
Bratislava
Jela
19.4.2024
Detský úraz alebo otrava. Zdravotná poisťovňa si peniaze vypýta od rodičov
Zdielať na

Detský úraz alebo otrava. Zdravotná poisťovňa si peniaze vypýta od rodičov

BRATISLAVA / Stačí ak chvíľu nedávate pozor na svoje dieťa a môže to odľahčiť vašu peňaženku aj o niekoľko stoviek eur. Svoje o tom vie aj Pavol Pavlovič. Na návšteve u babky jeho dcéra požila lieky, ktoré našla v zatvorenej izbe. Rodičia reagovali do niekoľkých sekúnd. Po návšteve pohotovosti a jednodňovej hospitalizácii im po pár mesiacoch prišiel domov list z poisťovne na úhradu viac ako 1 100 eur s odôvodnením, že z ich strany došlo k zanedbaniu starostlivosti.

"Bol to len moment, len niekoľko sekúnd," hovorí Pavol Pavlovič, otec dievčaťa, ktoré užilo lieky. Mia si odpila z lieku, ktorý našla u babky počas hry s bratrancami. Tí okamžite zalarmovali rodičov, ktorí zavolali na číslo 112.

Mii urobili výplach žalúdka a jeden deň si poležala v nemocnici. Rodičom hrozí, že budú musieť poisťovni zaplatiť viac ako tisíc eur. Myslia si, že takáto suma je neprimeraná. Hlavne preto, že incident sa stal na návšteve u babky a nie doma.

"Ja sa necítim byť vinný z toho, že som nezodpovedný rodič. Pretože nezodpovedný rodič nevolá na 112, nezodpovedný rodič nezoberie dieťa hneď na pohotovosť. Nikto sa k nám domov neprišiel pozrieť. Ani nikto zo sociálky. A hneď som nie že obvinený, rovno odsúdený," dodáva Pavol Pavlovič.

Zákon

Podľa hovorkyne Detskej fakultnej nemocnice zákon presne stanovuje povinnosti poskytovateľov zdravotnej starostlivosti v takýchto prípadoch. "Detská fakultná nemocnica s poliklinikou Bratislava nemá inú možnosť, ako postupovať v súlade so zákonom," uviedla hovorkyňa Dana Kamenická.

Zákon hovorí, že ak je podozrenie, že úraz, alebo iné poškodenie zdravia zavinila protiprávnym konaním tretia osoba, v tomto prípade rodič, je poskytovateľ zdravotnej starostlivosti povinný oznámiť to zdravotnej poisťovni bez výnimky.

"Rodičia nesú za svoje neplnoleté deti zodpovednosť a sú povinní počínať si tak, aby nedochádzalo ku škodám na zdraví a na majetku," vysvetľuje podpredseda Slovenskej advokátskej komory Juraj Veverka.

Zanedbanie starostlivosti

Ako dodala hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová, každý takýto prípad posudzuje poisťovňa individuálne. A nárok si uplatní až po získaní všetkých potrebných podkladov a dôkazov. V tomto prípade rodičom poisťovňa zaslala dotazník, v ktorom sa mali rodičia možnosť vyjadriť k okolnostiam prípadu.

"Keď niekto iný odloží u seba doma lieky a ja o tom neviem, tak nemôžem zákonite zakročiť," myslí si Pavol Pavlovič. Rodičia preto v kolonke, kto je za úraz zodpovedný odpovedali nikto.

"Na základe uvedených skutočností a všetkých informácií, ktoré mala poisťovňa k dispozícii dospela k dôvodnému predpokladu, že zo strany rodičov došlo k zanedbaniu náležitého dohľadu nad maloletým dieťaťom," uviedla hovorkyňa Všeobecnej zdravotnej poisťovne Petra Balážová.

Úhrada škody

Ako dodala Andrea Pivarčiová, hovorkyňa Úradu pre dohľad nad zdravotnou starostlivosťou, zdravotná poisťovňa má potom právo uplatniť si nárok na úhradu za takto poskytnutú zdravotnú starostlivosť voči tejto tretej osobe.

"Podľa zákona sa zodpovednosti za škodu zbaví ten, kto preukáže že škodu nezavinil. Z uvedeného vyplýva, že to budú práve rodičia, ktorí budú musieť preukázať, že škodu svojím konaním nezavinili," dodáva právnik Juraj Veverka. A teda do tohto prípadu vniesť nové poľahčujúce okolnosti v lehote 15 dní od doručenia výzvy od poisťovni.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy