Zatiahnuté
15°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Prvá pomoc pri nehode zachraňuje životy. Takto ju správne poskytnete
Zdielať na
Krimi

Prvá pomoc pri nehode zachraňuje životy. Takto ju správne poskytnete

ROŽŇAVA / V rámci celoslovenskej dopravno preventívnej akcie preveria vodičov, či vedia poskytnúť prvú pomoc. Kontrole sa nevyhnú ani lekárničky. Aj laická prvá pomoc môže zachrániť ľudský život. Jej neposkytnutie môže mať aj právne následky.

Ak vidíme dopravnú nehodu, zastavíme minimálne 10 metrov od miesta kde sa stala, zapneme výstražné osvetlenie na aute. Dôležitá je reflexná vesta. Ponáhľame sa pomôcť zraneným.

"Z auta nikdy osoby nevyberáme. Len v prípade, že nedýcha a je v bezvedomí a treba resuscitovať," vysvetľuje odborná pracovníčka SČK RV Paula Štefániková.

Tridsať rýchlych stlačení hrudníka a dva záchranné vdychy. To je základ resuscitácie.

"Netreba nikdy myslieť na to, že neviem pomôcť. Treba stále robiť, čo vieme," hovorí Štefániková.

Zníženie počtu obetí

Cieľom akcie je predchádzať a eliminovať počet obetí na cestách. Len počas prvého polroka zaznamenali policajti v Košickom kraji až 796 dopravných nehôd. "Pri dopravných nehodách prišlo o život 8 osôb, ťažko sa zranilo 62 osôb a 377 osôb sa zranilo ľahko," povedala hovorkyňa policajného zboru Jana Mesárová.

"Stále je lepšie, ak človek ide pomôcť ku tej nehode a urobí nejaké prvé kroky ku záchrane života, ako by mal čakať na príchod sanitky," dodáva Štefániková.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy