Zatiahnuté
14°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Lekárka z toxikologického centra: zbierajte len huby s rúrkami pod klobúkom
Zdielať na

Lekárka z toxikologického centra: zbierajte len huby s rúrkami pod klobúkom

SLOVENSKO / Teplé a vlhké počasie je pre hubárov výzvou, aby sa vybrali do lesa a nazbierali si plné koše hríbov, kozákov, kuriatok, bedlí a iných výborných húb. Stačí sa pomýliť a hrozia vám zdravotné problémy a možno aj smrť.

Ak si pochutnáte na muchotrávke zelenej, tak je riziko smrteľnej otravy vysoké. V banskobystrickej nemocnici aj tento víkend hospitalizovali pacientku s takouto otravou. Päťdesiatročná žena zo stredného Slovenska však mala šťastie v nešťastí a je mimo ohrozenia života.

"Momentálne je u nás hospitalizovaná pacientka, ktorá leží na JIS internej kliniky. Jej stav je klinicky stabilizovaný. Dobre reaguje na podávanú liečbu," upresnila zdravotný stav pacientky Ružena Maťašeje - hovorkyňa FNsP F.D. Roosevelta v Banskej Bystrici.

Nie vždy sato musí skončiť šťastne. Veď muchotrávka zelená je najjedovatejšia huba na svete, ktorá rastie nielen v Európe ale aj mimo nášho regiónu.


Napriek riziku otravy, huby naďalej zbierame a konzumujeme. A ak máme podozrenie, že sme sa otrávili alebo priotrávili, je dobré to zatelefonovať do Národného toxikologického informačného centra a poradiť sa. Ako povedala pre TV JOJ doktorka Silvia Plačková, takéto konzultácie majú každý deň. Doteraz to bolo v tomto roku 120 prípadov, čo je päťkrát viac, ako v minulom roku o takomto čase.

Muchotrávka zelená sa pritom dá od ostatných húb celkom jednoznačne odlíšiť. "Najnebezpečnejšia je muchotrávka zelená, ktorá spôsobuje úmrtie každý rok. Ma tri základné znaky, ktoré nemá žiadna iná huba. Vždy biele lupene, biely prsteň a kalich smrti. Tieto huby si ľudia zamieňajú za bedľu alebo šampiňón a plávku. Tieto tri huby nemajú kalich smrti," upresnila Silvia Plačková.

Príznaky otravy

Ak sa nám ju predsa len podarí zjesť, určite treba ísť do nemocnice. Prvé príznaky otravy sa totiž prejavia až keď je jed vstrebaný a už sú ťažko zasiahnuté dôležité orgány, najmä pečeň.

"Toxín amanitín poškodzuje pečeň. Príznaky nastupujú pomerne neskôr ako pri iných hubách. Po 6 až 24 hodinách. Bolesti brucha, hnačky, vracanie. Treba podať aktívne uhlie, veľa piť a ísť do nemocnice," dodala Plačková z Národného toxikologického informačného centra.

Čo nezbierať

Pripomeňme si ešte základné rady, ako neumrieť na otravu hubami. Tou základnou zásadou, najmä keď nie sme skúsení hubári, je aby sme zbierali radšej len huby, ktoré majú pod klobúkom rúrky a nie lupene. Lebo od tých sa neumiera. A doktorka Plačková pridáva aj ďalšie rady.

"Zbierať huby, ktoré majú pod klobúkom rúrky a nie lupene. Neodporúčam jesť surové huby. Neodporúčam jesť huby tehotným a dojčiacim ženám. Treba si tiež uvedomiť, že malé deti a starí ľudia sú citliví na toxíny," upozorňuje lekárka. Dávajte si teda pozor. Lebo odborníci varujú aj skúsených hubárov. Vďaka otepľovaniu sa totiž u nás objavujú aj nové druhy húb.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy