Zatiahnuté
20°
Bratislava
Lea
29.4.2024
Ak vás uhryzne had, nesajte jed a nepoužívajte škrtidlo
Zdielať na

Ak vás uhryzne had, nesajte jed a nepoužívajte škrtidlo

BRATISLAVA / Podľa najnovších pravidiel pre poskytovanie prvej pomoci pri uhryznutím hadom, sa používanie škrtidla neodporúča. A ak ste počuli, že je dobré jed z rany vysať ústami, počuli ste zle.

Doteraz sa tradovalo, že po uhryznutí vretenicou, je potrebné jed z rany vysať ústami a nad ňu použiť škrtidlo, či už opasok z nohavíc, alebo rukáv z košele. Toto už ale dávno neplatí.

"Toto sa zmenilo pred 10-15 rokmi," povedala lektorka odbornej prípravy Margita Vernancová. Zmenila to Európska resuscitačná rada. Jej pravidlami sa riadia aj naši záchranári.

Lokálne poškodenie

"Všetky tieto zmeny by sa mali pretaviť aj do kurzov 1. pomoci pre inštruktorov a do škôl," hovorí Vernancová. Podľa nových pravidiel sa po uhryznutí vretenicou už škrtidlo a sanie jedu z rany ústami neodporúča.  Ukázalo sa, že škrtidlo urobí viac škody ako osohu.

"Jed je hemotoxický a cytotoxický a pri škrtidle dochádza úplnému uzatvoreniu krvného a lymfatického obehu, čo má za následok väčšie lokálne poškodenie," opisuje herpetológ Milan Oselský.

Alergici na živočíšne jedy

V podstate koncentrovaný jed na jednom mieste viac ublíži, ako rozriedený v celom tele. Iný prístup ale volíme v prípade alergikov na živočíšne jedy. "Môže vyvolať anafylaktickú reakciu, alebo môže dokonca zabiť človeka, čiže v tomto prípade je lepšie použiť škrtidlo," vysvetľuje Oselský.

Odsávanie jedu z rany sa už tiež neodporúča. "Pretože sme si nasali jed z rany do úst, kde máme sliznicu, ktorá je tiež jednoducho priepustná," hovorí Vernancová.

Pohryznutie na výstrahu

Po pohryznutí vretenicou je dobré človeka usadiť, aby sa príliš nehýbal a privolať záchranárov. Väčšina uhryznutí vretenicou nekončí vstreknutím jedu. "Pohryzie iba na výstrahu a nepustí vôbec žiadny jed. A keď pustí ten jed, zdravý dospelý človek s ním nemá žiadny problém," uviedol herpetológ. Výnimkou sú iba veľmi malé deti, kardiaci a alergici.

Pozrite si reportáž redaktora Antona Adamčíka:

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy