Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Medveď napadol Čechov, ktorí stanovali v Tatrách
Zdielať na

Medveď napadol Čechov, ktorí stanovali v Tatrách

TATRY / Dvoch Čechov napadol v utorok večer v Západných Tatrách medveď. Obom turistom sa podarilo pred šelmou utiecť, vážnejšie poranenia neutrpeli. Informovala o tom slovenská Horská záchranná služba, ktorú dnes ráno turisti požiadali o pomoc.

Medveď napadol turistov v stane, ktorý si postavili pri Bystrých plesách. Pred šelmou utiekli a ukryli sa v kosodrevine, kde prečkali noc.

Turisti podľa horskej služby vážnejšie poranenia neutrpeli. Pri úteku si spôsobili odreniny a škrabance, boli unavení a mierne podchladení.

Na pomoc turistom vyrazilo päť záchranárov so služobným psom. Počas ich výjazdu turisti kontaktovali horskú službu s informáciou, že medveď sa na miesto ich táborenia vrátil, neskôr ale odišiel. Záchranári ešte dopoludnia Čechov našli, na mieste je ošetrili a zbalili ich osobné veci, ktoré šelma rozhádzala po okolí. Potom turistov odprevadili do údolia.

Zastihla ich tma

Stanovanie vo voľnej prírode Tatranského národného parku nie je dovolené. Podľa horskej služby spomínaní turisti zrejme núdzovo stanovali, pretože ich zastihla tma.

Útoky medveďov na človeka nie sú na Slovensku celkom ojedinelé. Napríklad mesto Vysoké Tatry v podhorí rovnomenného najvyššieho pohoria krajiny tento rok v apríli vyhlásilo mimoriadnu situáciu pre zvýšený výskyt týchto šeliem v tamojších osadách.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy