Polojasno
12°
Bratislava
Marcel
20.4.2024
Medveď zničil úle, včelári sa náhrady zrejme nedočkajú
Zdielať na

Medveď zničil úle, včelári sa náhrady zrejme nedočkajú

LIPTOVSKÝ HRÁDOK / Poriadnu spúšť narobil v Liptovskom Hrádku medveď, ktorý sa ulakomil na obsah úľov v okrajovej časti mesta. Majitelia oznámili jeho vyčíňanie úradom aj ochranárom. Náhrady škody sa zrejme nedočkajú.

Rodina, ktorá sa venuje včelárstvu tretiu sezónu, zažila nepríjemnú skúsenosť so štvornohým vandalom zažili po prvýkrát. "Kočovný voz sme kúpili od jedného starého pána. Upozornil nás na nejakých vandalov, bezdomovcov, že tam chodia. Nikdy ale nehovoril, že by mal nejaký problém s medveďmi," uviedla včelárka. 

Podľa včelárky medveď zhodil nie len úle, ktoré boli pod kočovným vozom. "Rozbil, povyťahoval si rámiky s plodom, medveď si stiahol všetko do húštiny a tam sa nakŕmil. Je to škoda, pretože to boli mladé rodiny, na budúci rok by doniesli med," dodáva včelárka. 

Musia mať plot

Vzniknutú škodu oznámili na úradoch, s náhradou škody to ale ružovo nevidia. "Nárok by sme mali jedine v prípade, že by sme to mali oplotené buď elektrickým oplotkom alebo nejakým pevným oplotením, ktoré by medveď musel prekonať veľkou silou," hovorí včelárka.

"Ten, komu vznikla škoda, sa môže obrátiť písomnou žiadosťou doloženou potrebnými dokladmi na príslušný okresný úrad starostlivosti o životné prostredie a ten rozhodne o výške škody aj samotnom odškodnení. Za škody spôsobené chráneným medveďom hnedým na včelstvách bolo vlani vyplatených takmer 10 500 eur," uviedla hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy