Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Bardejovské kúpele zrekonštruovali. Nezabudli na izbu cisárovnej Sissi
Zdielať na

Bardejovské kúpele zrekonštruovali. Nezabudli na izbu cisárovnej Sissi

BARDEJOV / Hotel v bardejovských kúpeľoch, v ktorom pobudla aj cisárovná Alžbeta, po rokoch chátrania opäť dýcha novotou. Po rekonštrukcii môžu návštevníci stráviť noc aj v izbe, kde kedysi spala panovníčka. V jednej z izieb zriadili múzeum so spomienkami na túto vzácnu návštvu.

Historický hotel postavili v 19. storočí. Kedysi sa volal Heák. Premenovali ho na počesť najvýznamnejšieho hosťa - rakúskej cisárovnej a kráľovnej Uhorska Sissi.

Sissi

Na rekonštrukciu dozerali prísni pamiatkári tak, aby bol čo najviac zachovaný historický charakter budovy vrátane pôvodného schodiska a zábradlia. Aj apartmán, v ktorom spala Sissi, dnes nesie jej meno.

"Reálne tu strávila krásne tri týždne," prezrádza ekonomicko-obchodná riaditeľka Tamara Šatánková.

Najlepšia izba

Cisárovná Alžbeta sa veľmi rada túlala po okolitých lesoch. Ešte viac obľubovala jahody, ktoré jej služobníctvo zbieralo.

Ako urodzená osoba mala tú najlepšiu izbu v hoteli. Mala tak aj najväčší balkón s najkrajším výhľadom do kúpeľného parku.

"Mala rada parky, čerstvý vzduch. Práve preto trávila tri týždne v kúpeľoch," dodáva Šatánková.

Osobnosti

Rakúska cisárovná ale nebola jediná, kto na vlastnej koži zažil atmosféru kúpeľov. Pred ňou sa v parku prechádzal aj ruský cár Alexander I.

Dokonca v kúpeľoch bola aj manželka cisára Napoleona.

Na Sissi ale zostalo najviac spomienok. V hoteli preto zriadili malé múzeum - pamätnú izbu v štýle vtedajšej doby.

"Pre krásnu dámu nemôže chýbať zrkadlo. Ona milovala svoje vlasy," hovorí riaditeľka. "Máme všetky repliky cenností, ktoré v Bardejove nechala," dodáva.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy