Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
Hornonitrianske bane ohrozujú bobra, vo svojich plánoch aj tak pokračujú
Zdielať na

Hornonitrianske bane ohrozujú bobra, vo svojich plánoch aj tak pokračujú

HORNÁ NITRA / Hornonitrianske bane plánujú opäť prekladať už raz preloženú rieku Nitra a železnicu, kvôli ťažbe uhlia. Vyzerá to tak, že to nebudú mať ľahké. Poslanci Trenčianskeho samosprávneho kraja neschválili územný plán, v ktorom by sa s ťažbou plánovalo.

Proti preloženiu sú aj tunajšie kúpele. Boja sa, že ich baníci pripravia o vodu. Najnovšie môže karty zamiešať zákonom chránené zviera. Reč je o bobrovi, ktorý sa nasťahoval do rieky Nitra a jej mŕtveho ramena medzi Novákmi a obcou Opatovce nad Nitrou.  "Je to vzácny živočích a je len pár lokalít kde sa vyskytuje. Som prekvapený, že tu našiel svoj domov," uviedol rybár Ján Kuchárik.  

Bobrom sa v tejto lokalite mimoriadne darí. Ničia jeden strom za druhým. Rybári ale varujú, že z dôvodu plánovaného prekladania železnice a rieky Nitra,  môže byť čoskoro všetko inak. "Pokiaľ preložia rieku do iného koryta, tak zničia biotop bobrov," povedal hospodár Miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Prievidzi Zdenko Čavojčin.  Podľa rybára Kuchárika hrozí, že ak niečo urobia, prídu o vodu.

Hornonitrianske bane tvrdia, že sem bobor prišiel práve kvôli dobrým podmienkam, ktoré tu vznikli banskou činnosťou a ohrozený nie je. "Plánovaná prekládka rieky Nitra nijako neovplyvní komfort živočíšnej ríše. Pôvodné koryto zostane ako mŕtve rameno," vyjadrila sa hovorkyňa Hornonitrianskej bane Adriana Siváková. Čavojčin ale podotkol, že rieka bude v každom prípade zrušená. 

Podľa rybárov baníci plánujú zasypať aj jeden z rybníkov, ktorý vznikol banskou činnosťou a blízko ktorého žije početná bobria rodinka. "Keby sa to tu zavážalo, tak tie bobry tu môžu byť pochované zaživa," poznamenal Kuchárik. Vladimír Slobodník zo Štátnej ochrany prírody Ponitrie v telefonáte povedal, že prekládkou vznikne asi 20 hektárov mokradí a bobrovi sa tak zlepšia podmienky. 

Hornonitrianske bane tvrdia, že pokiaľ im plánovanú ťažbu neschvália kvôli bobrom, významne to ovplyvní život v regióne. "V stávke je práca pre 4000 ľudí v čase, keď neexistuje ďalšia alternatíva," dodala na záver hovorkyňa Siváková. 

Pozrite si archívnu reportáž o bobrej hrádzi z plastu:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy