Jasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Chlapec (3) zomrel pre pochybenie zdravotníkov, tvrdia rodičia
Zdielať na

Chlapec (3) zomrel pre pochybenie zdravotníkov, tvrdia rodičia

NITRA / Mladí rodičia z Nitry tvrdia, že ich dieťa zomrelo pre fatálne zlyhanie ošetrujúceho personálu. Podľa nich chlapčeka monitorovali špeciálne prístroje, ktoré mali vypnuté alarmy. Podľa pitvy dieťa zomrelo v dôsledku ťažkého opuchu mozgu.

Malý Sebastiána bol pár dní predtým, ako sa mu začal zhoršovať zdravotný stav, veselý a hravý chlapec. Potom si začal pýtať od mamy viac vody, ako bolo bežné. Dieťa bolo neustále smädné, preto mama vyhľadala pomoc lekára. Ten chlapca pre podozrenie na cukrovku poslal do nemocnice. Chlapec skončil na jednotke intenzívnej starostlivosti. "S úsmevom hovorili, že to je len cukrovka, na cukrovku sa nezomiera," hovorí zdrvená matka, Dominika Sebinková.

Od okamihu hospitalizácie boli pri dieťati striedavo obaja rodičia. Podľa záznamov bol Sebastián plačlivý, vystrašený, dehydratovaný. Na JIS mal byť permanentne monitorovaný. Dieťa v podvečer zaspalo a asi o tri štvrte na tri ráno počas spánku, chlapcovi začala pípať infúzna pumpa. Sestra prišla do izby vymeniť infúziu a v tom si matka všimla, že Sebastián vyzerá zvláštne. "Povedala som jej, nech ho skontroluje a ona mi povedala, že čo by mu bolo, že si len leží na kábliku," hovorí roztraseným hlasom Dominika. Až vtedy si údajne sestra uvedomila, čo sa stalo. Vykríkla a začala dieťa oživovať.

Obnoviť činnosť srdca sa podarilo až privolanej záchranke. Matka Sebastiána je presvedčená o tom, že sestry nezistili, že dieťa počas spánku prestalo dýchať preto, lebo na JIS nemali zapnuté monitorovacie zariadenia a ako tvrdí, o dieťa sa dostatočne nezaujímali. Po prerušení dýchania sa chlapcovi zastavilo srdce.

Nitrianska nemocnica tvrdí, že dieťa bolo hospitalizované pre novovzniknuté závažné ochorenie. Spolupracuje s Úradom pre dohľad, na ktorý už rodičia podali podnet.

Podľa pitvy chlapec zomrel na ťažký opuch mozgu. Prvotná príčina smrti bol diabetes a predchádzajúca zástava srdca. Po prevoze do Bratislavy lekári dieťaťu už nedokázali pomôcť, rodičov požiadali o darcovstvo orgánov, s čím nakoniec súhlasili. Teraz chcú vedieť čo sa naozaj stalo. Stanovisko nitrianskej polície je zatiaľ stručné: "V prípade stále prebieha vyšetrovanie. Je vedené trestné stíhanie pre trestný čin usmrtenia".

Ako spomienku na chlapca si jeho rodičia zmenili priezvisko podľa jeho prezývky. Odteraz sú Sebinkovci.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy