Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Pochovali Gauliedera, primátor Galanty sa pohrebu zúčastniť nesmel
Zdielať na

Pochovali Gauliedera, primátor Galanty sa pohrebu zúčastniť nesmel

GALANTA / Na cintoríne v Galante sa najbližší a priatelia navždy rozlúčili s Františkom Gauliederom. Na radnici pred pohrebom dostali list, ktorý podpísala vdova po exposlancovi. V mene rodiny si neželala prítomnosť troch najvyšších predstaviteľov mesta, nemali sa tam ukazovať ani náhodou.

Vchod do cintorína v Galante strážili mestskí aj štátni policajti. Rodina, priatelia i známi prišli odprevadiť na poslednú cestu Františka Gauliedera, ktorý tragicky zahynul, po tom čo ho minulú sobotu pred Trnovcom nad Váhom v okrese Šaľa zrazil vlak. Polícia udalosť vyšetruje ako usmrtenie, ale aj ako obmedzovanie osobnej slobody.

Stovky ľudí prišli vzdať hold manželovi, otcovi a politikovi, ktorého tragická smrť spred týždňa zostáva pre mnohých záhadou. Verziu, podľa ktorej by malo ísť o samovraždu, najbližší vylučujú. "Neverím, že by bol schopný urobiť niečo také," povedal Gauliederov bratranec. "Podľa mňa to bola vražda, mohlo ísť o dlhodobo pripravovanú vec," povedal bezpečnostný analytik Milan Žitný. V rozlúčkových vystúpeniach rezonovali pochybnosti o okolnostiach smrti najvýraznejšieho galantského komunálneho politika.

​Pohrebu sa nezúčastnilo vedenia mesta – primátor, viceprimátor ani prednosta úradu. Písomne ich o to v mene celej rodiny požiadala manželka nebohého mestského poslanca. Jeho niekdajší kolegovia to nechceli komentovať.  "Prichádzam sem, aby som vzdal hold Františkovi Gauliederovi, jeho životnému príbehu," povedal poslanec Ján Budaj. 

František Gaulieder v minulosti pôsobil aj vo vysokej politike, od roku 1994 bol poslancom parlamentu za HZDS. V roku 1996 ho ako prvého poslanca protizákonne zbavili mandátu. Dôvodom mal byť list, ktorý údajne poslal vtedajšiemu šéfovi parlamentu Ivanovi Gašparovičovi, v ktorom sa vraj vzdal mandátu. Štát mu po sťažnosti na Európskom súde pre ľudské práva vyplatil odškodné 30 tisíc eur. Na poslednej rozlúčke sa nikto z vtedajších známych tvárí HZDS neobjavil.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy