Skoro jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
Čaká nás výrazná zmena počasia
Zdielať na

Čaká nás výrazná zmena počasia

BRATISLAVA / Máme za sebou mimoriadne teplý aprílový víkend. Na mnohých miestach krajiny sa prepisovali dlhodobé teplotné rekordy. V podobnom duchu sa nesie aj pondelok.

"Pribudlo oblačnosti a objavili sa aj búrky. Na severe krajiny, na Spiši už burácalo a pršalo," uviedla meteorologička Najlepšieho Počasia Miriam Jarošová.
Počasie u nás začína ovplyvňovať zvlnené frontálne rozhranie, ktoré pred sebou ešte tlačí mimoriadne teplý vzduch. Preto je stále teplota nad hranicou letného dňa na miestach západného a stredného Slovenska.

V utorok sa bude Slovensko nachádzať na okraji tlakovej níže nad Stredomorím, bude k nám prúdiť teplý a vlhký vzduch. Oblakov bude viac ako v pondelok, častejšie sa budú vyskytovať prehánky a búrky, najmä v popoludňajších hodinách. Naďalej bude ale veľmi teplo. Od 20 do 25°C, na severe chladnejšie, od 16 do 20°C. Vietor zafúka od severovýchodu do 20 kilometrov za hodinu.
Streda prinesie klasický letný chod oblačnosti-zrána malá, v priebehu dňa postupne zväčšená oblačnosť a miestami prehánky, občasný dážď, ojedinele aj búrky. Teplo ale zostane. Maximálna teplota bude od 17 do 22 °C, na severe od 12 do 17°C.

Od štvrtka výrazná zmena

Výrazná zmena sa na našom území objaví vo štvrtok spolu so studeným frontom. "Vo štvrtok a aj v piatok bude prevládať premenlivá, na severe a východe prevažne veľká oblačnosť, bude veterno, vlhko," varuje Miriam Jarošová. Na viacerých miestach sa objavia prehánky, od asi 800 metrov snehové, na severe budú zrážky snehové aj v nižších polohách. Denná teplota dosiahne od 10 do 15°C, na severe od 4 do 10°C. Vietor od severozápadu dosiahne rýchlosť v nárazoch okolo 70 kilometrov za hodinu.
Studený vzduch počas víkendu už opäť vystrieda teplejšie južné prúdenie. "Jednoducho apríl svojim častými zmenami vzduchových hmôt nad našim územím iba potvrdzuje svoju povesť nestáleho mesiaca," dodáva Jarošová.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy