Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Štúrovčanom budujú protipovodňové bariéry. Práce skontroloval aj minister Sólymos
Zdielať na

Štúrovčanom budujú protipovodňové bariéry. Práce skontroloval aj minister Sólymos

ŠTÚROVO / Štúrovčanom budujú účinnejšiu proti-povodňovú ochranu. Ani pri storočnej vode z Hrona či Dunaja by už preto nemuseli mať obavu z prípadných priesakov hrádze, ktoré vytápali obydlia. Projekt úpravy hrádze dnes na mieste skontroloval aj minister.

Pôvodne sa na hrádzi sútoku Dunaja a Hrona mala vybudovať podzemná tesniaca stena, tú teraz nahradí špeciálna fólia. Tá má ochrániť Štúrovčanov aj pred 100-ročnou vodou. V týchto dňoch začali kozmetické úpravy – vodohospodári očistia vrchnú časť hrádze a do pol metrovej hĺbky, pod úrovňou koruny hrádze, uložia a zvaria špeciálnu fóliu

"Ten pôvodný úmysel, to je technológia, ktorá sa vyhotovuje z povrchu kopaním a vháňaním tesniacich suspenzií," hovorí projektant Slovenského Vodohospodárskeho (SVP) Podniku Pavel Frankovský. 

Na to by však potrebovali 5 miliónov eur, inštalácia fólií vyjde len na desatinu. Problémový úsek, kde vývery na vzdušnej strane hrádze počas záplav v roku 2013 vyvolali niekoľko dňové mimoriadne opatrenia, už začali prerábať.

"Na začiatku sme si mysleli, že podložie je problematické, preto sme chceli spraviť podzemnú stenu, ale nepostačujúca bola výška ílového šikmého tesnenia v rámci ochrannej hrádze," potvrdil aj riaditeľ SVP Jozef Dúcz. 

Vodotesnosť už testovali 

"Takmer 3 kilometre dlhá hrádza, ktorá sa spevní až od mosta po sútok Hronu a Dunaja," informoval minister životného prostredia László Sólymos. 

Vodotesnosť takto ošetrenej hrádze otestovali už na kanáloch vodného diela v Gabčíkove.

"Malo by to mať životnosť, ochranári by povedali, že tisíc rokov, pretože je to umelá hmota, ktorá nemá dôvod sa rozpadnúť," hovorí projektant Frankovský. 

"Toto bude stáť 500 tisíc eur, fólia nejakých 20 tisíc, zváranie 12 tisíc, ostatné robíme vnútropodnikovo, natiahneme to úplne hore až na korunu hrádze - to znamená, že storočná voda už nemá šancu, aby spravila priesak," doplnil Dúcz. 

"Som veľmi rád, že sa našlo riešenie, také, na ktoré sú aj financie," dodal aj minister životného prostredia. 

Tesniace práce na takmer dva a pol kilometrovom úseku hrádze by mali byť ukončené do konca tohto roka

Súvisiace články

Najčítanejšie správy