Jasno
14°
Bratislava
Hermína
6.5.2024
Dvaja policajti idú za korupciu za mreže. Za úplatok ponúkli zničenie dôkazov
Zdielať na

Dvaja policajti idú za korupciu za mreže. Za úplatok ponúkli zničenie dôkazov

BANSKÁ BYSTRICA / Na päť a pol a šesť rokov odsúdil senát špecializovaného trestného súdu v Banskej Bystrici dvoch bývalých policajtov. Bývalí príslušníci obvodného oddelenia z Nových Zámkov sú podľa súdu vinní za prijímanie úplatku a zneužitie právomocí verejného činiteľa.

Pojednávacia miestnosť bola nezvyčajne prázdna, dvaja obžalovaní expolicajti, ani ich právny zástupca na vyhlásenie rozsudku neprišli. Počas predchádzajúcich pojednávaní sa pritom senát súdu snažili presvedčiť o svojej nevine. Bývalí príslušníci obvodného oddelenia v Nových Zámkoch čelili obžalobe z prijímania úplatku a zneužitia právomoci verejného činiteľa.

Podľa súdu sú bývalí policajti vinní, vymerali im nepodmienečné tresty. Za prijímanie úplatku ako aj zneužitie právomoci verejného činiteľa dostali, teraz už bývalí, príslušníci obvodného oddelenia z Nových Zámkov päť a pol a druhý z obžalovaných šesť rokov. Okrem toho musí každý z nich zaplatiť 500 eurový peňažný trest a dostali aj zákaz vykonávať policajné povolenie na dobu piatich rokov.

Marián, 36-ročný expolicajt, dostal päť a pol roka, jeho bývalý kolega, 35-ročný Alexander 6 rokov. Ten bol už v minulosti odsúdený súdom v Nitre na podmienečný trest za zneužitie právomoci verejného činiteľa. "Ďalej súd uložil peňažný trest vo výške 500 eur ako aj trest zákazu činnosti vykonávať akékoľvek služobné zaradenie v policajnom zbore na dobu piatich rokov," povedala Katarína Kudjáková, hovorkyňa ŠTS v Pezinku.

Pred dvomi rokmi mali teraz už bývalí policajti chytiť trojicu mladíkov, ktorá vykradla garáž. Podľa obžaloby mali od nich pýtať peniaze, za ktoré sľúbili zničenie dôkazov, ktoré mladíkov spájali s krádežou. Mladíci sa mali s policajtmi stretnúť na parkovisku v Nových Zámkoch a odovzdať peniaze. Podľa obžaloby potom policajti spálili fotografie. Pred vyšetrovateľmi tak zatajili dôkazy, ktoré mali v rukách.

Senát vypočul svedkov, ktorí proti bývalým policajtom vypovedali, podľa súdu boli ich výpovede dôveryhodné, nemali tak pri rozhodovaní žiadne pochybnosti. Rozhodnutie ešte nie je právoplatné, keďže nie je jasné či sa obžalovaní neodvolajú. V prípade odvolania by spis dostal na stôl najvyšší súd.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy