Polojasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Stromy, ktoré mali lákať dravcov, niekto zničil. Ochranári zúria
Zdielať na

Stromy, ktoré mali lákať dravcov, niekto zničil. Ochranári zúria

SOKOLCE / Do Sokoliec v okrese Komárno prišli ochranári na bežnú revíziu stromčekov. Zistili však, že tretinu zo sto šiestich stromčekov niekto zničil. Ochrana dravcov na Slovensku tak po prvýkrát podala trestné oznámenie.

Pred dvomi rokmi vysadili ochranári stromy v Sokolciach. Spravili tak preto, že toto okolie je historickým hniezdiskom sokola červenonohého. Krajné stromy, aj s podpornými kolmi, skončili dolámané na zemi. 

"Boli to najmä duby, topole, moruše, javory, lipy. Niektoré sa pritom krásne vytiahli už nad štyri metre," povedal Roman Slobodník z Ochrany dravcov na Slovensku.

Obrovská škoda

Ochranári tvrdia, že s ukradnutými stromčekmi sa bežne stretávajú aj v iných lokalitách. Polámaný porast v takomto rozsahu však ešte nezažili.  "Je to najhorší prípad, s ktorým sme sa zatiaľ stretli," dodal Slobodník.

Neveriacky sa pozerali aj na rozšírenie cesty pri vetrolame. "Poľnú cestu rozšírili minimálne o päť metrov," spresnil Slobodník.

Úradoval traktorista?

Na družstve potvrdili, že pred rokom vysadili po hranicu vetrolamu, v zmysle zákona o greeningu, šesťmetrový pás trávneho porastu. Ten sa nesmie kosiť, ale musí sa mulčovať. "Traktorista si podľa mňa nedával pozor," myslí si Milan Hostomský, vedúci Pôdneho fondu, PD Sokolce. 

Takýmto spôsobom boli nechtiac zničené stromy v hodnote viac ako tritisíc eur. Vzhľadom na výšku škody i význam lokality podali ochranári po prvýkrát trestné oznámenie za zničenie stromčekov.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy