Oblačno
14°
Bratislava
Jarmila
28.4.2024
Mesto Humenné chce vyrúbať stromy, bratislavské združenie mu v tom bráni
Zdielať na

Mesto Humenné chce vyrúbať stromy, bratislavské združenie mu v tom bráni

HUMENNÉ / Prečo nám komplikujú život? Tak reagujú Humenčania na jedno bratislavské ochranárske združenie. Keď chcú vyrúbať strom vo vlastnej záhrade, združenie namieta. Podľa jeho zástupkyne mesto vždy určí taký čas, keď sa z Bratislavy do Humenného dostať nedá.

"Oni neprídu na tvar miesta, nepoznajú zdravotný stav stromu ani v odvolaní neudajú dôvod. Komplikujú život občanom," hovorí viceprimátor mesta Humenné.

Humenné je ďaleko

"No nechodím, lebo Humenné je ďaleko. A oni dajú, to robia schválne, termín ráno na ôsmu. Viete mi povedať, ako sa z Bratislavy dostanem do Humenného ráno na ôsmu? A pritom zákon hovorí o úzkej súčinnosti s účastníkom konania," uviedla Katarína Šimončičová z občianskeho združenia Nádej pre Sad Janka Kráľa.

"Nikto tu nebol, nikto sa neinformoval, nekomunikoval. Aj napriek tomu som mal pozdržaný výrub," hovorí poškodený majiteľ pozemku Alexander Skysľák.

Aj keď pri výsadbe stromu žiadne povolenie nepotrebovali, teraz už o ňom rozhodovať nemôžu. V momente zasadenia stromu nad ním stratili kontrolu.

Poškodzujú hrobové miesta

Na cintoríne majú vyrúbať desiatky stromov. Prizvaní účastníci konania s tým súhlasili. "Poškodzujú hrobové miesta, náhrobné kamene. Aj Krajský pamiatkový úrad aj Štátna ochrana prírody súhlasili," uviedol viceprimátor mesta.

Za 68 stromov na výrub podľa radnice budú musieť vysadiť 234- Združenie to spochybňuje. "Mesto Humenné nevie vypočítať spoločenskú hodnotu, takže nevie, čo má uložiť. Vydávajú nezákonné rozhodnutia. Nepoučili sa, stále robia rovnako nezákonne," dodala Šimončičová.

Podľa Ministerstva životného prostredia neexistuje nik, kto by mohol činnosť združenia preskúmať. "Účastník konania má v konaní určité práva a tieto práva nie je možné uprieť ani ich výkon nechať nejako inak preskúmať," uviedla hovorkyňa ministerstva životného prostredia Petra Stano Maťašovská.

Stromy, ktoré ohrozujú život

Podľa radnice však združenie brzdí aj výruby takých stromov, ktoré ohrozujú život a zdravie ľudí, no za následky zodpovednosť nenesie. "Keby to bolo na sídlisku a je to problémom mesta, tak by sme mali opletačky," hovorí viceprimátor mesta Humenné Andre Semanco.

"Tak ako čo mám s nimi robiť? Nech sa konečne naučia vydávať rozhodnutia v súlade so zákonmi," odkazuje Katarína Šimončičová z OZ Nádej pre Sad Janka Kráľa. "Je to vojna papierová, vojna zdržiavacia, chcú sa nejak prezentovať," hovorí zástupca majiteľa pozemku Alexander Skysľák.

Pozrite si priloženú reportáž:

Najčítanejšie správy