Jasno
14°
Bratislava
Bonifác
14.5.2024
Na východe vypustili rybník v čase rozmnožovania, rybári zúria
Zdielať na

Na východe vypustili rybník v čase rozmnožovania, rybári zúria

SLOVENSKÁ VOLOVÁ / Vypustený rybník pri obci Slovenská Volová (okres Humenné) vyvolal u rybárov pochybnosti. Podľa nich rybník vypúšťať nemuseli, navyše sa to stalo v čase rozmnožovania rýb. Členovia miestnej rybárskej organizácie tvrdia, že vypustenie prebehlo podľa predpisov. Po vypustení rybníka sa ukázalo, že je nutné spevniť brehy.

Pri obci Slovenská Volová vypustili rybník. Rybári tvrdia, že tak urobili v čase rozmnožovania živočíchov. "Také svinstvo som nikde nevidel vôbec nikde v republike. Akým právom toto spravili? Rozhodli o tom vodári, nie rybári," hovorí sa rybár.

"Vodná nádrž Slovenská Volová bola vypustená v súlade s rozhodnutím obecného úradu Humenné, odbor starostlivosti o životné prostredie z dôvodu opravy dnovej výpuste," povedal hovorca SVP, š.p. Pavel Machava.

Len v prípade katastrofy

"Rybník sa môže vypustiť iba v prípade prírodnej katastrofy. To znamená znečistenie ropnými látkami, pesticídmi a tak ďalej. Teraz sa rozmnožujú žaby, mloky," hovorí rybár.

Vypustenie nádrže bolo termínované aj podľa požiadaviek miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu v Humennom  a prebiehalo v súčinnosti s rybárskou organizáciou, ktorá si následne zabezpečovala odlov rybnej obsádky.

Oprava prieplavu

"Oni majú tiež svoje úlohy, svoje plány a toho sa držia. Keď je to nutné, treba to vypustiť. Poškodená hrádza zrejme bola," myslí si rybár. Aj keď sa to niektorým nepozdáva, podľa miestnej organizácie Slovenského rybárskeho zväzu k žiadnemu pochybeniu nedošlo.

"Po vypustení nádrže plánujeme v tomto roku aj opravu bezpečnostného priepadu a oprava vzdušnej strany hrádze," hovorí Machava.

Keď nádrž vypustili, ukázalo sa, že  je potrebné zabezpečiť aj opevnenie abráziou poškodených brehov a taktiež prečistenie nádrže od nánosov.

Pozrite si reportáž redaktorky Kataríny Kleknerovej:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy