Polojasno
22°
Bratislava
Žigmund
2.5.2024
Ladislav sa chcel zahriať, vyrúbal strom za 2 700 eur
Zdielať na

Ladislav sa chcel zahriať, vyrúbal strom za 2 700 eur

BRESTOV / Sedemdesiatdvaročný Ladislav sa chcel zohriať. Vyrúbal strom, ktorého hodnota bola 2 700 eur. Podľa znalca išlo o dub starý viac ako 100 rokov.

Pre jeden strom takmer skončil v base. "Je to na hlavu postavené," povedal Ladislav. Tvrdí, že strom, ktorý vyrúbal, bol už poškodený. "Také gule boli po konároch, to už je rakovina duba. On už by bol tohto roku vyschol," myslí si Ladislav.

Atrapa a nie dub

"Bol zohľadnený aj zdravotný stav, jednalo sa o stredné poškodenie, kde bol koeficient 0,6. To znamená, že základná spoločenská hodnota sa ním vynásobí," informuje znalec v odbore lesníctvo Jaroslav Dutko.

Podľa znalca bola jeho základná spoločenská hodnota 2 600 eur. Išlo o dub zimný. "To bola atrapa a nie dub, dva metre a dva konáre a ten to ohodnotil na 2 700 eur," hovorí Ladislav.

Prekvalifikovaný trestný čin

"Tento dub bol vo veku výrazne cez sto rokov, mal obvod v prsnej výške okolo 270 centimetrov," povedal Dutko. Brestovčan bol obvinený z trestného činu  porušovania ochrany stromov a krov. V prípade dokázania viny mu hrozí trest odňatia slobody až na tri roky.

Dub zimný vyrúbal Ladislav na poľnohospodárskom pôdnom fonde. Mal však pred výrubom možnosť požiadať miestny urbariát o povolenie. Prokuratúra napokon v prípade Ladislava trestné stíhanie zrušila a polícia na základe vyjadrenia znalca o zmene výšky škody prekvalifikovala trestný čin na priestupok voči majetku.

Najčítanejšie správy