Skoro jasno
17°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
Záplavy postihli malú dedinu Jasov neďaleko Košíc. Zasahuje desiatka čerpadiel
Zdielať na

Záplavy postihli malú dedinu Jasov neďaleko Košíc. Zasahuje desiatka čerpadiel

BRATISLAVA / Tohtotýždňové záplavy postihli aj malú dedinu neďaleko Košíc. Vyliata rieka Bodva zasiahla viacero príbytkov v miestnej osade, ale aj prístupovú cestu k jaskyni. Na pomoc si zavolali ťažké mechanizmy.

Desiatka čerpadiel a približne 50 dobrovoľných hasičov zasahuje v obci Jasov, ktorej časť zaplavila rieka Bodva. "Ťaháme vodu šestnástimi čerpadlami, momentálne nejakých 22 tisíc litrov za minútu, a budeme pokračovať asi až do rána alebo ešte dlhšie," informuje dobrovoľný hasič zboru Paňovce Tomáš Kozlai. 

Vo večerných hodinách zaplavilo prístupovú cestu k Jasovskej jaskyni a rodinným domom v jednej časti obce. "Robí nám tu asi šesť osemkoliek, kde sa denne navezie okolo tisíc tón kameňa. Máme tu tri veľké bagre, ktoré to celé rozsýpajú a v rieke Bodve máme kráčajúci bager, ktorý dáva brehy na kraj, aby sa tá voda nerozlievala,"  informuje prednosta obce Jasov Kamil Minich. 

Takúto hrozivú vodu si občania pamätajú naposledy pred desiatimi rokmi. Voda siahala až do výšky okien. Do dnešného dňa naplnili občania viac ako 7000 vriec pieskom. 


"Už štyri dni máme vodu v dome, sáčkujeme. Za štyri dni som spal 2 hodiny. Nábytok, postele, všetko a aj šaty deti nemajú, nič nemajú. A teraz ako budú chodiť do školy, ani nemáme z čoho kúpiť," hovoria obyvatelia obce Jasov. Pomocníci nosia každú hodinu približne 80 tón kameňa, ktorý postupne rozsypávajú na najviac postihnuté miesta.

"Ešte dnes ráno nám priniesli ďalších 1000 vriec, aby sme boli pripravení, keby sa situácia ešte zhoršila," dodal Minich. Obyvatelia postihnutých oblasti si navzájom pomáhajú ako vedia. Vodu vynášajú dospelí ale aj deti. Rieka Bodva zaplavila desiatky domov.


"My už dávame do vedier a vynášame von. Ponorky z požičovne už, 15-20€ na deň a už je to štvrtý deň. Tamtú izbu som už ani nestíhal zachraňovať, tam ani neviem čo je, tam neviem nič, lebo nevieme sa tam už ani dostať," tvrdia obyvatelia obce Jasov.

V utorok večer bola situácia kritická na viacerých miestach Slovenska. Pozrite si archívnu reportáž:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy