Zatiahnuté
12°
Bratislava
Soňa
28.3.2024
V Košiciach budú v sobotu blahorečiť Annu Kolesárovú
Zdielať na

V Košiciach budú v sobotu blahorečiť Annu Kolesárovú

KOŠICE / Košice budú v sobotu dejiskom významnej udalosti katolíckej cirkvi. Bude to blahorečenie prvej laičky na Slovensku. Organizátori očakávajú až 25 tisíc návštevníkov. Anna Kolesárová odišla na druhý svet koncom druhej svetovej vojny rukou vojaka Červenej armády. Podľa predstaviteľov cirkvi je príbeh mladého dievčaťa, ktoré si zvolilo radšej smrť ako žiť v hriechu, vzorom pre mladých veriacich.

Anna Kolesárová, mladá dievčina je dnes považovaná za mučeníčku čistoty. Keď ju chcel zneuctiť vojak počas druhej svetovej vojny, ona to odmietla, on ju chladnokrvne zastrelil. Mala vtedy iba 16 rokov.

"Reagovala tak, ako by reagovala drvivá väčšina žien, o tom sme presvedčení. Chránila svoju integritu. Ale to, čo je pre nás a pre ten duchovný, cirkevný odkaz dôležité je, že ten primárny dôvod, ktorým bola motivovaná, bola viera," uviedol vicepostulátor tribunálu, cirkevný sudca Juraj Jurica. 

Celý proces blahorečenia trval roky. Juraj Jurica ako vicepostulátor viedol tribunál, ktorý sa príbehom Anny Kolesárovej zaoberal. Dvanásť kilogramov ťažký spis putoval do Vatikánu. Tam o tom na konci rozhodol podpisom samotný pápež.

"Sme vypočuli 38 svedkov, z toho 29 bolo žien. Každému sme položili 87 otázok," opisuje Jurica. Slávnosť blahorečenia začne v sobotu o 10-tej hodine dopoludnia. Jej dejiskom bude futbalový štadión Lokomotívy v košickom Čermeli.

"Celé okolie štadióna bude uzatvorené, od 5:15 rána až do ukončenia, približne do 17-tej hodiny," informuje hovorkyňa košickej polície Jana Mésarová. 

Organizátori preto neodporúčajú pokusy dostať sa autom do tesnej blízkosti štadióna. Návštevníci budú môcť využiť štyri vstupy zo strany Čermeľskej cesty. Všetky ostatné budú pre verejnosť uzavreté. Z Bratislavy vypravia aj špeciálny vlak s názvom Blahorečenie.

"Z Bratislavy vychádza niečo po polnoci," informuje hovorca ABÚ, Košická arcidiecéza, Jaroslav Fabian. 

SYNCH Linda Šnajdárová – HOVORKYŇA MESTA KOŠICE

"V súvislosti s touto veľkou akciou sme navýšili aj počet mestských policajtov, ktorí budú dohliadať na bezpečnosť," rozpráva hovorkyňa mesta Košice Linda Šnajdárová. Záchytné parkoviská budú voľné a k dispozícii pred obchodnými centrami. Aj odtiaľ bude premávať kyvadlová doprava.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy