Jasno
Bratislava
Jaroslav
27.4.2024
V Gemereskej Polome majú čistiareň odpadových vôd, ale situácia je katastrofálna. Obsah vyteká von
Zdielať na

V Gemereskej Polome majú čistiareň odpadových vôd, ale situácia je katastrofálna. Obsah vyteká von

GEMERSKÁ POLOMA / Roje múch, neznesiteľný zápach, a teda žiadne vetranie, či posedenie v záhrade. S takýmto problémom bojujú obyvatelia obce Gemerská Poloma pri Rožňave. Obec momentálne nemá starostu. Štatutárom dediny je zástupkyňa, ktorá má ale iné zamestnanie a na obecnom úrade sa počas dňa nezdržiava. Problém občanov teda nikto nerieši.

Obcou sa šíri neznesiteľný zápach, jeho zdroj je v čističke odpadových vôd. "Včera sme boli v záhrade a museli sme ísť odtiaľ preč. Nemôžeme ani okná otvoriť, a to je hlavne poobede," opisuje obyvateľ obce. 

Z nádrže čističky preteká zapáchajúca látka, ktorá steká po stenách budovy. Správca tvrdí, že ide o spenené baktérie zo starej vody, ktorá v
čističke nemá čo hľadať. "Keď si ľudia spustia do kanalizácie žumpu starú pol roka, tak vlastne vznikne tento problém," vysvetľuje Jozef Galajda, správca ČOV. 

Kde nastala chyba, je nateraz otázne. Podľa riaditeľky RÚVZ v Rožňave žiadne reálne riziko výskytu hromadného ochorenia nehrozí. Ľudia sa báť nemusia.

"Podľa fotodokumentácie zlyháva obsluha tohoto zariadenia a je mi to ľúto lebo je to nové zariadenie, nie je tu dodržaný prevádzkový poriadok," myslí si riaditeľka RÚVZ RV Ľubomíra Chromčíková. 

Fotografie odniesol štáb TV JOJ aj na Okresný úrad na odbor starostlivosti o životné prostredie. "Toto berieme ako podanie a v čo najbližšej dobe urobíme konanie na tomto mieste," vyhlásil vedúci odboru starostlivosti o životné prostredie Stanislav Lukáč. 

Prevádzkovateľom čističky je obec Gemerská Poloma. Tá je momentálne bez starostu. Ľudia žiadajú okamžité riešenie tejto nepríjemnej
situácie. Podľa obyvateľov by bolo najvhodnejším riešením premiestnenie čističky mimo obytnej zóny.

Súvisiace články