Zatiahnuté
Bratislava
Marek
25.4.2024
Čižnár sa stretol s nemeckým generálnym prokurátorom. Riešili únos Vietnamca
Zdielať na

Čižnár sa stretol s nemeckým generálnym prokurátorom. Riešili únos Vietnamca

Archívna reportáž

BRATISLAVA / Generálny prokurátor neostal len pri sľuboch a stretol sa v piatok so svojim nemeckým kolegom, aby sa ho spýtal na podrobnosti v kauze uneseného Vietnamca. Nemecký generálny prokurátor podľa jeho slov nemá vedomosť o medializovaných informáciách z vyšetrovacieho spisu, ktoré sa majú týkať údajného únosu Vietnamca slovenským vládnym špeciálom.

Generálny prokurátor SR informoval o stretnutí s jeho nemeckým kolegom. Riešili spolu štyri okruhy, ktoré sa týkajú údajného únosu Vietnamca slovenským vládnym špeciálom. Nemecký prokurátor o medializovaných informáciách netušil.  

"O takej správe on vraj nevie a nemá vedomosť ani o jej obsahu, či autentickosti. On ju nepoprel, ale nevie o nej. Povedal, že zistia o akú správu sa má jednať a budu jej obsah skúmať," uviedol Čižnár.

Vec Nemecka 

Rovnako vraj nie je pravda, že by slovenská strana odpovedala "vlažne" na požiadavky nemeckých vyšetrovateľov. Rozsah a kvalita právnej pomoci bola vraj podľa nemeckého prokurátora na vysokej profesionálnej úrovni.

V tejto súvislosti sa nemeckého prokurátora spýtal aj na potenciálnu spoluprácu v tejto veci, na čo dostal ráznu odpoveď. "Nemecká strana nechce vytvoriť spoločný vyšetrovací tím ani teraz, ani v blízkej budúcnosti. Oni si vyšetrujú trestný čin, ktorý bol spáchaný na ich území. Ich úlohou bolo iba mapovať pohyb Vietnamca v Schengenskom priestore," pokračoval Čižnár. 

Napriek tomu sa ale dohodli, že v prípade výmeny informácii, ktoré si vyžadujú rýchlu odozvu, budú obaja prokurátori komunikovať osobne. 

Ďalšie vypočúvanie

Ako ďalej informoval Čižnár, dozorujúci prokurátori pri vyšetrovaní na území Slovenskej republiky plánujú zbaviť mlčanlivosti celkovo až 44 osôb, ktoré by mohli neskôr vypovedať v tejto kauze. Vyšetrovanie prípadu údajného únosu má na starosti Krajská prokuratúra v Bratislave pod záštitou Generálnej prokuratúry SR.

Pozrite si celú tlačovú konferenciu generálneho prokurátora Jaromíra Čižnára: 

Slovenská spolupráca? 

Podľa článku, ktorý vydal Denník N v spolupráci s nemeckým denníkom Frakfurter Allgemeine Zeitung, nemeckí vyšetrovatelia nepochybujú o tom, že  vietnamský expolitik a podnikateľ Trinh Xuan Thanha opustil Európu s pomocou slovenského vládneho špeciálu. Konečný verdikt mal padnúť na stretnutí vtedajšieho slovenského ministra vnútra Roberta Kaliňáka a vietnamského ministra vnútra To Lama.

​Pre enormný tlak verejnosti a médii sa ex minister vnútra Robert Kaliňák podrobil detektoru lži, aby vyvrátil pochybnosti o jeho účasti na únose. Pozrite si reportáž: 

Vietnamského podnikateľa podľa informácií nemeckých médií v lete minulého roka pravdepodobne uniesli z Nemecka do Vietnamu. V Nemecku žiadal o politický azyl, pričom v domovskej krajine čelil obvineniam z korupcie. Trinh Xuan Thanha vo Vietname odsúdili na dva doživotné tresty.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy