Skoro jasno
19°
Bratislava
Miroslav
29.3.2024
V SND sa poslednýkrát rozlúčili so Stanom Dančiakom
Zdielať na

V SND sa poslednýkrát rozlúčili so Stanom Dančiakom

BRATISLAVA / Verejnosť a kolegovia sa v pondelok v novej budove Slovenského národného divadla (SND) rozlúčili s hercom Stanom Dančiakom (26. októbra 1942, Bratislava - 4. augusta 2018, Bratislava). Úctu hercovi prišiel vzdať riaditeľ Činohry SND Michal Vajdička a tiež jeho blízki spolupracovníci a priatelia, s ktorými dlhé roky pôsobil na viacerých slovenských scénach.

Ako prvý predniesol svoju reč Martin Huba. "Je paradoxné, že na konci svojej žiarivej púte si sa ocitol v tme. Práve to núti človeka o to intenzívnejšie si uvedomiť, koľkých podôb svetla si bol ty, Stano, reprezentantom a koľko zdrojov svetla si rozžal počas svojho života. Venujme sa radosti, Stano, že sme ťa v živote stretli a radosti z toho, že sme mohli byť svedkami tvojej hereckej nenapodobiteľnosti a geniálnej nevypočítateľnosti, ktorá vždy posúvala naše snaženia na akýsi vyšší, hranice malosti presahujúci dančiakovský level,“ povedal herec v príhovore.

"Stano, tvoj príbeh je pre mňa, a iste aj pre iných školou, ako si zachovať optimizmus v ťažkej životnej situácii. Osud si prijal s obrovskou a obdivuhodnou pokorou. Pre tých, čo ťa nepoznali, a je ich máličko, odchádzaš do zabudnutia. Pre nás, čo sme ťa poznali, a je nás veľa, odchádzaš nezabudnuteľný. Zbohom a dovidenia,“ vyjadril sa Dušan Jamrich. Okrem nich Dančiakovi venovali niekoľko srdečných slov aj herečka Božidara Turzonovová, režisér a scenárista Jozef Slovák a herci Ondrej Kovaľ a Ľubo Roman.

Ich kondolenčné prejavy doplnili zostrihy z divadelných inscenácií a televíznych programov, audionahrávky a prezentácia hercových fotografií. Poslednú rozlúčku so Stanom Dančiakom otvoril orchester Traditional Club Revival skladbami Saint James Infirmary Blues a Just a Closer Walk with Thee. Daniel Fischer s Danielom Žulčákom neskôr predviedli vlastnú interpretáciu známej piesne Do batôžka Milana Lasicu a Jara Filipa. Smútiaci hostia napokon Stana Dančiaka na jeho poslednú cestu vyprevadili potleskom. Poslednú rozlúčku vysielali v priamom prenose na Jednotke.

​​Vo veku 75 rokov v sobotu 4. augusta večer zomrel slovenský herec Stanislav Dančiak. Populárny herec bol od januára 1990 členom Činohry Slovenského národného divadla. Herec dlhé roky bojoval s cukrovkou, v dôsledku ktorej tiež stratil zrak.

​"Priatelia, Stanko, kamarát náš milý, drahý. skvelý herec a báječný komik. Ako veľmi chýbajú salvy smiechu, či z bufetu či v pauzách, keď si nám vykladal všetky tie historky. Vnímali sme sa ešte ako deti, potom sme veľa pohrali a potom na konci som bol Tvojou televíznou manželkou. Ja som Ti istý čas pri práci a mimo pľacu robila oči. Nikdy si sa nesnažil robiť dojem vážnej osobnosti. Bol si vždy kamarát. Ako je veľmi potrebné, aby sme tu mali komikov, pretože tí nám pomáhajú žiť. Na Teba sa nedá zabudnúť a nikdy nezabudneme. Dívaj sa na nás zhora, na svoju rodinu, ženu Darinku, dcéru Zuzanku a talentovaných synov. Buď zbohom a česť Tvojej pamiatke," povedala herečka Božidara Turzonovová. 

"Som tu preto, aby som sa ti poďakoval, za krásne časy nášho detstva v Detskej rozhlasovej dramatickej družiny, kde sme ťa obdivovali ako šikovného a veselého chlapca a zároveň skvelého športovca. Chcem poďakovať za našu hereckú mladosť. Keď sme sa stretávali v rozhlase, televízii, dabingu, na filmovačkách a zároveň sme sa učili od starších kolegov bohemskému životu. Za čas, keď sme chodili po Európe s našim predstavením, ale ty si zároveň dokázal očariť francúzske a turecké študentky. Ďakujem ti aj za ten dlhý čas, ktorý sme prežili spolu na Novej scéne. Boli to dni, boli to predstavenia, rád som s tebou hral. Pretože v v tvojich očiach som vždy videl to, čo mi pripomínalo detstvo, mladosť a jas, ktorý sa stratil, kvôli tvojej chorobe. Dovoľ, aby som aj v tvojom mene poďakoval tvojej manželke, ktorá pri tebe stála aj v časoch lásky, úspechov ale aj tvojho utrpenia. Pre mňa vždy bude obrazom manželskej lásky. Stanko, odišiel si a s tebou odišla aj časť môjho detstva aj časť môjho herectva. Zbohom," povedal na rozlúčke herec Ľubo Roman. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy