Jasno
Bratislava
Jela
19.4.2024
Traja mŕtvi v priebehu šiestich dní. Počet úrazov na horách stúpa
Zdielať na

Traja mŕtvi v priebehu šiestich dní. Počet úrazov na horách stúpa

VYSOKÉ TATRY / Horskí záchranári od začiatku letnej sezóny zaznamenali stúpajúci počet úrazov. Počet ich zásahov sa zvýšil až o 20 percent. Vo Vysokých Tatrách dokonca v priebehu týždňa zahynuli až traja ľudia.

Traja mŕtvi v priebehu šiestich dní je tragická bilancia nedávneho týždňa vo Vysokých Tatrách. Český horolezec bol v nesprávny čas na nesprávnom mieste. Niekto nad ním uvoľnil kameň, ktorý ho smrteľne zranil. Išlo o objektívnu príčinu, za ktorú nemohol, ale dvaja Poliaci zahynuli v miestach, ktoré sú prísne chránené a nemali tu čo robiť. "Tým, že sú tieto terény uzatvorené najmä z pohľadu ochrany prírody, v podstate sú neznáme. Je o nich málo informácií, čiže ľudia idú častokrát do neznáma a problémom je aj, že chodia sami. Ak dôjde aj len k banálnemu úrazu alebo hocijakej inej udalosti, tak to môže mať fatálne následky," povedal Jozef Janiga, riaditeľ Horskej záchrannej služby. 

​Počet ľudí, ktorí chcú vidieť krásy veľhôr z roka na rok stúpa a úrazov je už teraz o 20 percent viac ako vlani. Nie je to ale spôsobené iba vyššou návštevnosťou. "Ten kto je v horách a vidí, ako sa ľudia správajú, tak je samozrejmé, že tých úrazov musí pribúdať, lebo sa správajú ľahkovážne a podceňujú nebezpečie," povedal Jozef Janiga.

Jeden z návštevníkov zo susedného Česka je v horách veľmi často a podľa jeho slov vie, prečo sa stávajú úrazy: "Niekto ide do hôr raz za 5 rokov a naplánuje si na celý týždeň túry a počasie sa skazí. Ale oni majú naplánované túry a aj v lete zvykne napadnúť sneh a oni tam idú v sandáloch. A potom sa teda šmýkajú a môže to byť aj smrteľné."

"Keď počasie nepraje, tak určite odporúčam skôr navštíviť wellness, ako ísť niekde do vysokohorského prostredia," súhlasil s turistom aj riaditeľ Horskej záchrannej služby.

Podľa horských záchranárov je najväčším problémom čas nástupu na túry. Mnohí prídu do hôr dovolenkovať a k tomu patrí dlhší spánok, neskoršie raňajky a až potom túra. "Na turistiku sa chodí dnes okolo 10 - 11 hodiny, čiže ľudia sa dostávajú do vrchov, keď už sú unavení, väčšinou v poobedňajších hodinách, keď vrcholí búrková činnosť. Čiže tie podmienky a ľudský faktor vyslovene nahrávajú tomu, aby došlo k nejakej neopatrnosti, nejakému úrazu. V prípade zhoršenia podmienok aj k nejakému zablúdeniu alebo alebo uviaznutiu," dodal Jozef Janiga.

Najviac úrazov je v popoludňajších hodinách. podľa profesionálov mali byť už dávno v bezpečí. V horách by mal teda platiť úplne iný režim dovolenky - skoré vstávanie, skoré raňajky, prehľad počasia, túra a popoludní už oddych.  "Pokiaľ by dodržiavali pravidlá národných parkov a riadili sa sedliackym rozumom, tak verím, že úrazov by mohlo byť aj o polovicu menej," dodal riaditeľ Horskej záchrannej služby. 

Súvisiace články

Najčítanejšie správy