Jasno
Bratislava
Jozef
19.3.2024
Pyrotechnici nakázali evakuovať dedinu na východe. V obci mali funkčnú muníciu
Zdielať na

Pyrotechnici nakázali evakuovať dedinu na východe. V obci mali funkčnú muníciu

SOBRANCE / Ľudské životy aj majetok v ohrození. Črepiny z vojnových striel mohli zasiahnuť obyvateľov Veľkých Revíšť v okrese Sobrance. Časť obce Gajdoš preto museli na príkaz pyrotechnikov pre hrozbu evakuovať. Desaťročia mali pred domami funkčnú muníciu, po ktorej jazdili aj s ťažkou technikou.

Pyrotechnici, ktorí prišli na miesto, okamžite potvrdili, že ide o plne funkčné delostrelecké strely kalibru 152. Majú ohromnú trieštivú silu a ich úlohou bolo likvidovať nepriateľských vojakov. "Bezpečnostný okruh môže byť nejakých 300-400 metrov," opisuje pyrotechnik z Košíc. 

Prieskum detektorom v okolí nálezu však potvrdil ďalšie riziko munície ukrytej pod zemou. Nasledovala okamžitá evakuácia obyvateľov obce a prísne bezpečnostné opatrenia. "V tejto časti žije asi 74 ľudí," informuje Martin Hrunka, starosta obce.  

Pomocou bagra sa pomaly odkrývali malé vrstvy zeminy. Pyrotechnici postupovali mimoriadne opatrne. Detektor sa nemýlil, pod hlinou objavili ďalšie pozostatky vojenskej munície. "Päť kusov nábojníc," dodáva pyrotechnik.

Ľudia si vydýchli do svojich domovov sa mohli v bezpečí vrátiť až po 6 hodinách. Pyrotechnici strely odviezli do vojenského priestoru, kde ich pod kontrolou nechajú explodovať.

Súvisiace články

Najčítanejšie správy