Polojasno
Bratislava
Jaroslava
26.4.2024
Tím vedcov chce vyvrátiť existenciu Lochnesskej príšery. Cez DNA
Zdielať na

Tím vedcov chce vyvrátiť existenciu Lochnesskej príšery. Cez DNA

WELLINGTON / Novozélanďan chce pomocou testov DNA vyvrátiť existenciu Lochnesskej príšery. Medzinárodný tím pod vedením profesora Neila Gemmell odoberie v júni vzorky vody zo škótskeho jazera Loch Ness a pomocou testov DNA určí, ktoré živočíšne druhy v jazere žijú.

Gemmel sám v existenciu Lochnessky neverí a chce verejnosť dobrodružným spôsobom priučiť niečomu z vedy. Jeho deti to vraj považujú za tú najsenzačnejších vec, ktorú kedy vykonal.

Čo je Lochnesska? 

Lochnessky príšera je podľa jednej z kolujúcich teórií vodný jašter plesiosaurus, ktorému sa podarilo prežiť vyhynutie dinosaurov. Podľa inej domnienky sa vlastne jedná o jesetera, alebo obrieho sumca. Mnohí sa domnievajú, že svedectvo o Lochnesskej príšere sa nezakladajú na pravde a dajú sa vysvetliť silnými vetrami či plávajúcimi kladami.

Test DNA

Zvieratá za sebou pri pohybe vo vode zanechávajú nepatrné stopy DNA - pochádza z ich kože, perie, šupín a moču, vysvetľuje Gemmell. Jeho tím odoberie 300 vzoriek vody na rôznych miestach a v odlišných hĺbkach jazera. Vyfiltruje z nej biologický materiál a z neho extrahuje DNA, ktorú budú analyzovať. Výsledky testov potom bádatelia porovnajú s databázou známych druhov. K odpovediam sa chcú dopracovať do konca roka.

"Prikláňam sa skôr k variante, že Lochneska neexistuje, ale chcem si túto hypotézu potvrdiť," uviedol Gemmell. "Nakoniec zmapujeme, ako je jazero Loch Ness biologicky rozmanité," dodal. Skutočným objavom by podľa 51-ročného vedca bolo napríklad určenie invazívnych, teda nepôvodných druhov.

Ak tím žiadne stopy DNA Lochnessky nenájde, zástancov jej existencie to ale nepresvedčí, myslí si Gemmel. Tí už sa s ním podelili o niekoľko teórií. Lochnesska podľa nich napríklad preplávala podzemnými jaskyňami až do mora, iní sú presvedčení, že je mimozemského pôvodu a žiadne stopy DNA za sebou nezanecháva. 

Pozrite si archívnu reportáž o podobnom prípade: 

Súvisiace články