Polojasno
13°
Bratislava
Marek
25.4.2024
Rodina by mala sedieť v lietadle spolu. Dôvod je prostý
Zdielať na

Rodina by mala sedieť v lietadle spolu. Dôvod je prostý

Archívne video

WASHINGTON / Letecké spoločnosti, ktoré nútia pasažierov priplácať si za sedenie pohromade, sa zahrávajú. V prípade núdzovej situácie na palube totiž môže dôjsť k bezpečnostným komplikáciám, uvádza nová správa spoločnosti Royal Aeronautical Society, ktorá sa zaoberá letectvom. Deti by totiž mohli sedieť osamotené a v prípade, že by za nimi rodičia išli cez pol lietadla, mohol by sa spomaliť proces evakuácie. Informoval o tom britský Independent.

Rozsádzať rodiny alebo priateľov, ak si za spoločné sedenie nepriplatia, nepripadá organizácii príliš bezpečné, píše independent. V minulosti bolo za podobný postup niekoľko aerolínií kritizovaných. "Prepravcovia by nemali vyberať extra poplatky, aby mohla rodina sedieť spolu. Obzvlášť dôležité je, aby dospelí a ich deti sedeli blízko seba, keby sa objavila nejaká núdzová situácia, napríklad evakuácia, dekompresia alebo turbulencia, kde je pomoc dospelého veľmi potrebná," píše sa v správe.

Členovia skupín alebo rodín totiž majú v prípade evakuácie tendenciu vzájomne sa hľadať, čím sa môže celý proces opúšťaní lietadla spomaliť. "Deti sprevádzané dospelým alebo dospelými by mali ideálne sedieť v rovnakej rade. V lietadlách, ktoré majú dve uličky, by potom mali byť oddelené maximálne raz," uvádza sa ďalej v správe.

Nejedná sa však o jediné odporúčanie, ktoré Royal Aeronautical Society ponúka. Aerolinky by mali v lietadlách tiež zaviesť zámky na diaľkové ovládanie, ktoré by pasažierom v prípade evakuácie zabránili otvárať úložný priestor a brať z neho svoje osobné veci. Mnoho cestujúcich si navyše berie do lietadla príručnú batožinu.

A hoci palubný personál uvádza, že majú ľudia nechať pri evakuácii svoju batožinu na mieste, veľa cestujúcich sa ju snaží odniesť, odvoláva sa Daily Mail na správu. "Pasažieri sa veľakrát zaujímajú viac o svoje osobné veci ako o svoju vlastnú bezpečnosť alebo bezpečnosť spolucestujúcich."

​Toto ste videli? Američan žije v lietadle:

Súvisiace články

Najčítanejšie správy