Oblačno
Bratislava
Marek
25.4.2024
Plamene na daňovom úrade uhasili až v noci
Zdielať na

Plamene na daňovom úrade uhasili až v noci

BRATISLAVA / Čo spôsobilo rozsiahly požiar strechy Daňového úradu v Košiciach zatiaľ nie je jasné. Po príčinách požiaru pátrajú experti z radov hasičov a polície. Škody sú vysoké. Ide totiž o historickú budovu, ktorá navyše prechádza rozsiahlou rekonštrukciou.

Mimoriadne náročný zásah trval 12 hodín. Hasiči požiar zlikvidovali až krátko po 22- tej druhej hodine. Trinásť kusov hasičskej techniky a 30 príslušníkov bojovalo s rozsiahlym požiarom strechy, ktorý sa v silnom vetre veľmi rýchlo šíril.

"Nakoľko sa to už rozhorelo po celej dĺžke, tak sme museli zasahovať z obidvoch strán, dosť nám to komplikuje silný vietor, ktorý sa ženie na jednu stranu," opisuje veliteľ zásahu Martin Baran.

Na pomoc privolali i hasičov v čase voľna. Jedenásť stupňov pod nulou zásah mimoriadne komplikovalo. Voda v hadiciach rýchlo mrzla. Hasiči sa pri hasení plameňov striedali. Nikto sa nezranil. V čase vypuknutia bolo v budove asi 160 zamestnancov, všetci stihli objekt opustiť a nikoho nemuseli evakuovať.Ministerstvo vnútra na miesto vyslalo i expertíznu skupinu, ktorá spolu s odborníkmi z Košíc pátra po príčine požiaru.

SYNCH: Jana Mesárová, HOVORKYŇA KR PZ KOŠICE

"Škody spôsobené požiarom sú vyčíslené na 500 tisíc eur, vyšetrovateľ PZ začal trestné stíhanie pre prečin všeobecného ohrozenia z nedbanlivosti," informuje hovorkyňa košickej polície Jana Mesárová. Daniari sa do tejto budovy presťahovali len koncom októbra. Úrad sídli len na 1. a 2. poschodí budovy a archív je umiestnený v suteréne. Historická budova patrí železniciam slovenskej republiky. Až do utorkového večera prebiehala v budove i na streche rekonštrukcia.

Telefonuje Martina Pavlíková, HOVORKYŇA ŽSR

"Podľa doterajších zistení požiar vznikol v strešnej časti, príčiny sú predmetom ďalšieho vyšetrovania. Najdôležitejšia informácia je, že počas požiaru nebol nikto zranený," povedala hovorkyňa ŽSR Martina Pavlíková. 

Súvisiace články