Zatiahnuté
Bratislava
Juraj
24.4.2024
Voda išla ako z hadice, vraví starosta Kvakoviec
Zdielať na

Voda išla ako z hadice, vraví starosta Kvakoviec

KVAKOVCE, CHMININASKA NOVÁ VES, MICHALOVCE / V Kvakovciach (okres Vranov n/Topľou) pokračujú v odstraňovaní následkov prívalového dažďa. Starosta obce Radovan Kapraľ vo štvrtok ráno odvolal tretí a nechal v platnosti druhý stupeň povodňovej aktivity po tom, čo v stredu popoludní došlo k prietrži mračien.

„Vyzeralo to najprv nevinne, zrazu sa ale pustil ľadovec, ktorý v obci stále máme a voda išla ako z hadice. Trvalo to možno 45 minút, voda sa valila tak, že prívalová voda podmyla mostíky a začala narúšať brehy potoka,“ uviedol Kapraľ. Voda zničila miestne komunikácie, podmyla tri mosty a šesť lávok cez miestny potok. Zatopené boli dve pivnice v rodinných domoch.

V rekreačnej oblasti Domaša zničilo niektoré cesty a na niektorých úsekoch sa zosunula pôda. „Škody sú skôr na obecnom majetku ako na súkromnom. V súčasnosti ich odhadujem možno na 50-tisíc eur na miestnych komunikáciách. Škody musí odhadnúť aj povodie, lebo tok je ich. Ale v niektorých úsekoch zobralo komplet celú reguláciu, vymylo kamene a jednoducho voda zobrala celé brehy vyregulovaného potoka. Ich škody teda môžu byť na stovky tisíc eur,“ dodal starosta.

V súčasnosti odstraňuje škody v obci zhruba 30 ľudí, polovica je pracovníkov zamestnaných na obecných prácach, zvyšok sú dobrovoľníci. „Objednali sme ťažkú techniku a pokračujeme v záchranných prácach. Do dvoch dní by sme mali sprejazdniť cesty tak, aby mohli byť prejazdné autom. Narušené toky sú otázkou mesiacov intenzívnych prác,“ dodal Kapraľ.

Ako informoval operačný dôstojník Hasičského a záchranného zboru v Prešove, v Kvakovciach v stredu  zasahovali traja hasiči s jedným kusom techniky z hasičskej stanice Holčíkovce. Čerpali vodu zo suterénu rodinného domu, kde evakuovali dve staršie osoby. „Po príchode na miesto zásahu bolo oznámené, že v dome sa nachádzajú dvaja starší obyvatelia, ktorí sa nemohli dostať z domu, tak im hasiči pomohli prejsť po strmom brehu na bezpečné miesto. Osoby boli bez zranení,“ uviedol operačný dôstojník. Kvôli lokálnym dažďom zasahovali v obci Kolonica aj hasiči zo Sniny, v Chminianskej Novej vsi (okres Prešov) monitorovali zaplavenú cestu a v Bardejove hasili požiar stromu po údere blesku.

Zdielať na

Súvisiace články

Najčítanejšie správy